PULPETY DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM Z WARZYWNYM MAKARONEM

  • 25
  • 1
  • kcal 624
  • Węglowodany 17g
  • Białka 37g
  • Tłuszcze 42g

Składniki

  • ok 130g mielonego indyka lub kurczaka
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • czosnek, opcjonalnie cebulka
  • łyżka oleju kokosowego
  • ok 100-150ml mleka kokosowego real thai
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, kurkuma, curry
  • 2 długie marchewki

Przepis szybki jak pendolino w Japoni. A do tego wyszło tak smacznie, że sama się zaskoczyłam, tak więc nie zostaje wam nic innego jak zrobić taki obiadek! Dodatkowo mało składników i niskowęglowodanowo. Chcecie więcej? Zamiecie nitki marchewki na makaron ryżowy i gotowe!

Mielone wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie drobno pokrojoną cebulką, dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie przyprawa do drobiu. Rozgrzej olej na patelni. Ulep pulpety i obsmaż z każdej strony na patelni.

W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw przygotuj nitki z marchewki – długie pociągnięcia, tak, jakbyś chciała marchew po prostu obrać. Zagotuj wrzątek i wrzuć na ok 3 min do gotującej się wody nitki marchewki. Odcedź.

Gdy pulpety dochodzą zalej je mlekiem kokosowym (możesz dodać odrobinę napoju kokosowego czy ryżowego), łyżeczkę musztardy, kukrumę i odrobinkę curry. Wymieszaj sos, dorzuć koper i smaż jeszcze chwilkę aż zacznie gęstnieć. I gotowe!

Nitki makaronu podawaj z pulpetami i sosem.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj