fbpx

PUDDING Z TAPIOKI

  • 20
  • 1
  • kcal 386
  • Węglowodany 59g
  • Białka 2g
  • Tłuszcze 17g

Składniki

PUDDING

  • Tapioka, u mnie ok 40g
  • Mleko kokosowe lub inne roślinne, ok 200ml
  • erytrol opcjonalnie

DODATKI

  • pół banana
  • 1/3 awokado
  • łyżeczka kakao
  • maliny
  • co dusza zapragnie 🙂

 

Puddingi z tapioki to moje ostatnie odkrycie 🙂 Tapioka to inaczej kasza z manioku, a wiec jest to produkt bezglutenowy, hipoalergiczny, bezpieczny także dla osób z problemami jelitowymi jako, że nie zawiera tzw. FODMAP’sów. Głównie jest źródłem węglowodanów złożonych.

Pudding jest bardzo łatwy w przygotowaniu:) Kuleczki zalewamy zimnym mlekiem roślinnym (ok 2 razy więcej mleka niż tapioki) i gotujemy na niewielkim ogniu aż do momentu, gdy kulki będą niemal zupełnie przeźroczyste (początkowo są białe). Można dodać erytrol, cynamon, ziarenka laski wanilii. U mnie wpadł ze zblendowanym bananem, awokado, kakao i erytrolem, na gorę malinki <3

Polecam serdecznie np. dla fanów puddingów chia 😉 Tapiokę dostaniecie w sklepach ze Zdrową Żywnością (np. Zdrowe Gary przy Zielińskiego) za ok 10 zł.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj