PTASIE MLECZKO BEZ LAKTOZY

  • 120
  • 12
  • kcal 142
  • Węglowodany 12g
  • Białka 4g
  • Tłuszcze 9g

Składniki

3białka jaj

60g ksylitol/erytrol puder

ziarenka laski wanili

3 łyżeczki żelatyny (ok 15g)

odrobina soku z cytryny

100g gorzkiej czekolady

80ml mleka kokosowego karton

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy powoli mleko cały czas mieszając aż uzyskamy jednorodną masę. Jeżeli jest na gęsta dodaj trochę mleka. Nie przesadzaj jednak z jego ilością bo inaczej czekolada nie stężeje. Na spód małej keksowej blaszki (ok 10/20) wyłożonej papierem i spryskanej olejem wylewamy połowę porcji czekolady (tak dużo, jaką grubość warstwy czekolady chcemy uzyskać) i wstawiamy blaszkę do lodówki by czekolada odrobinę stężała. Pozostałą część odstawiamy by nieco się przestudziła.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami ksylitol/erytrol zblendowany na puder oraz wanilię i odrobinę soku z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wrzątku i dodajemy do masy jajecznej. Masę przelewamy do blaszki na czekoladowy spód. Na górę wylewamy pozostałą część polewy czekoladowej. Całość wędruje ponownie na kilka godzin do lodówki.

Kroimy wg uznania i  gotowe!

 

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj