fbpx
  • Post Slideshow Image

PSTRĄG TĘCZOWY, SALSA MANGO, AWOKADO, PAPRYKA, SOS POMARAŃCZOWO – IMBIROWY + RYŻ JAŚMINOWY Z KURKUMĄ

  • Post Slideshow Image
  • kcal 412
  • Węglowodany 56g
  • Białka 16g
  • Tłuszcze 17g

Składniki

  • pstrąg
  • sok z małęj pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • ocet jabłkowy
  • szalotka/cebulka
  • imbir, kurkuma, przyprawy
  • skrobia ziemniaczaka
  • 40g awokado
  • 70g mango
  • oliwa
  • sok z limonki/cyrtryny
  • papryka czerwona
  • natka/kolendra świeża
  • erytrol/miód
  • 35g ryżu jaśminowego

Pstrąga przyprawiłam przyprawą dołączoną do rybki (na pewno słodka papryka i kurkuma) i wrzuciłam na chwilkę na patelnie grillową (pod koniec podlałam sosem pomarańczowym).
Sos – sok z małej pomarańczy + łyżeczka miodu (ok 8g), 2 łyżki octu jabłkowego, odrobina chili (ja miałam suszoną papryczke), 1szalotke (cebulka), odrobina imbiru i kurkumy jeśli ktoś ją lubi. Sosik podgrzałam, odlałam 3 łyżki, wymieszałam w nich płaską łyżeczke skrobi ziemniaczanej, dodałam do reszty sosu, chwilke wymieszałam i zdjęłam z ognia.
Salsa – 40g awokado, 70g mango, 3g oliwy (ja mam taką w sprayu więc jakoś tak wyszło;), sok z cytryny/limonki, odrobina przyprawy chili, papryka czerwona, liście świeżej natki lub kolendry i całość podsypałam stewią/erytrolem, wymieszałam.
35g ryżu jaśminowego ugotowałam, przepłukałam zimną wodą i ulepiłam kulkę, którą obtoczyłąm w kurkumie.
Voila!!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj