fbpx
  • Post Slideshow Image

PRZEPYSZNA DOMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI I SUSZONYMI OWOCAMI

  • Post Slideshow Image
  • 40
  • 8
  • kcal 256
  • Węglowodany 32g
  • Białka 6g
  • Tłuszcze 11g

Składniki

  • 250g płatków owsianych bezglutenowych
  • 40g całych, obranych migdałów
  • 40g orzechów laskowych
  • 25g wiórek kokosowych
  • łyżka oleju kokosowego
  • 40g ulubionych suszonych owoców – rodzynki, żurawina, suszone śliwki czy daktyle
  • ok 70g syropu klonowego (wegańska opcja) lub miodu
  • opcjonalnie 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • jabłko

Granola jest o tyle fajną opcją, że można ją zrobić w dużej ilości, chwilę wysuszyć, przełożyć do słoiki i stać może spokojnie kilka tygodni! Dalej hop-siup jako dodatek do jogurtu czy mleka, owoce świeże i śniadanie czy posiłek do pracy gotowy! A w wykonaniu banalnie prosta!

Zetrzyj obrane jabłko na tarce. Wszystkie składniki poza suszonymi owocami wymieszaj w misce.  Tak naprawdę możesz do granoli dać dowolną ilość orzechów, wiórek czy suszonych owoców. Możesz też dać więcej syropu lub miodu – będzie słodsza, smaczniejsza, aczkolwiek wyżej kaloryczna i podniesie to udział węglowodanów prostych. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na papier wyłóż całą granolę i rozprowadź ją ręką dosyć płasko. WAŻNE! Przed wsadzeniem granoli do pieca przykryj ją dokładnie drugim płatem papieru i całość leci do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 30 min (inaczej płatki się spalą). Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i zostaw granolę w piecu jeszcze na 10 min.  Po tym czasie wyjmij blaszkę z pieca i daj granoli ostygnąć i się wysuszyć. Gdy będzie już zimna przełóż ją do słoika.

Gotowe! Polecam podawać z jogurtem kokosowym PlantOn oraz owocami!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj