fbpx

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POROWYM NA PUREE Z SELERA

  • 20
  • 1
  • kcal 479
  • Węglowodany 11g
  • Białka 36g
  • Tłuszcze 29g

Składniki

  • 120g polędwiczki wieprzowej
  •  łyżeczka oliwy z oliwek
  • ok 250g selera
  • łyżka Creamo kokosowe (opcjonalnie)
  • łyżeczka masła klarowanego
  •  por
  •  łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, tymianek
  • opcjanalnie brukselka/brokuł, fasolka szparagowa

Wieprzowinę nie za często wykorzystuję w mojej kuchni, ale uważam, że jak najbardziej od czasu do czasu może znaleźć się z naszym jadłospisie! Dodatkowo polędwiczki są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka i mają zdecydowanie mniej tłuszczu niż się uważa! 100g polędwiczki to zaledwie 109kcal, 21g białka i jedynie 2g tłuszczu! W zasadzie wypada prawie tak samo jak pierś z kurczaka, a może i lepiej bo wieprzowina dodatkowo jest cennym źródłem witaminy E, B1, B6 i żelaza hemowego.

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na 1 cm plasterki i delikatnie rozpłaszczyć palcami na desce. Doprawić przed samym smażeniem. Odciąć zielone liście pora, pozostawić białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i opłukać. Pokroić na cienkie półplasterki. Rozgrzać patelnię z oliwą. Mięso doprawić z każdej strony solą, pieprzem, włożyć na gorący tłuszcz i smażyć na dużym ogniu przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i znów smażyć na większym ogniu przez około 1 minutę. Wyjąć na talerz, ale soki które puściło mięso zostawić na patelni. Na tę samą patelnię włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywą i dusić przez ok. 2 minuty. Przemieszać, wlać soki z mięsa, które zgromadziły się na talerzu i dusić pod przykryciem jeszcze przez minutę aż pory będą miękkie. Wtedy włożyć w nie polędwiczki, po chwili dodać śmietanę Creamo kokosowe (lub zwykłą), dodać musztardę i zagotować, delikatnie przemieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. pół minuty i odstawić z ognia.

Seler obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę, zalać wrzątkiem, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać łyżeczkę masła, łyżkę Creamo (można pominąć), tymianek i zblendować na puree.

Wyłożyć puree na talerz, obok polędwiczki w porach. Ja dodałam jeszcze ugotowany brokuł!

P.S. Puree z selera jest tak pyszne, że przekonuje nawet tych stroniących od selera! Przypomina w zasadzie puree ziemniaczane:)

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj