PLACUSZKI Z BATATÓW Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • jeden batat ok 250g
  • jajko
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana)
  • sok z cytryny
  • cebulka
  • szczypiorek/natka pietruszki/koperek
  • olej kokosowy do smażenia
  • łosoś
  • mleczko/śmietanka kokosowa gęsta
  • przyprawy

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Bataty albo gotujemy do miękkości i blendujemy, albo obieramy ze skórki i ścieramy na dużym oczku. Dodajemy posiekany szczypior/natkę/koperek i startą/poszatkowaną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą, u mnie jeszcze ostra papryka. Dodajemy roztrzepane jajka, odrobinę soku z cytryny i mąkę. Mieszamy.

Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy uformowane placki – powinny wyjść  jakoś 4 sztuki. Usmażone placuszki podajemy posmarowane gęstą częścią mleczka kokosowego, z plastrami wędzonego łososia i świeżym szczypiorkiem. Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny i wcinamy!
Smacznego!

 

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami