• Post Slideshow Image

PLACUSZKI Z BATATÓW Z ŁOSOSIEM

  • Post Slideshow Image
  • 20
  • 1
  • kcal 523
  • Węglowodany 67g
  • Białka 21g
  • Tłuszcze 19g

Składniki

  • jeden batat ok 250g
  • jajko
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana)
  • sok z cytryny
  • cebulka
  • szczypiorek/natka pietruszki/koperek
  • olej kokosowy do smażenia
  • łosoś
  • mleczko/śmietanka kokosowa gęsta
  • przyprawy

Bataty albo gotujemy do miękkości i blendujemy, albo obieramy ze skórki i ścieramy na dużym oczku. Dodajemy posiekany szczypior/natkę/koperek i startą/poszatkowaną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą, u mnie jeszcze ostra papryka. Dodajemy roztrzepane jajka, odrobinę soku z cytryny i mąkę. Mieszamy.

Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy uformowane placki – powinny wyjść  jakoś 4 sztuki. Usmażone placuszki podajemy posmarowane gęstą częścią mleczka kokosowego, z plastrami wędzonego łososia i świeżym szczypiorkiem. Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny i wcinamy!
Smacznego!

 

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj