Mąki przesiej przez sitko, siemię lniane zmiel blenderem lub w rozdrabniaczu. Wymieszaj mąki z drożdżami i zmielonym lnem, łyżeczką soli i oliwą. Dodaj połowę porcji lekko ciepłej wody (ok 40 stopni) i miksuj całość dolewając resztę. Ciasto przełóż do plastikowej, szklanej lub ceramicznej miski lekko natłuszczonej oliwą, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia. Temperatura pokojowa, miejsce blisko kaloryfera w zupełności wystarczy.
WAŻNE! Do drożdzy nie możesz dodać za gorącej wody, nie trzymaj ciasta w metalowej misce oraz w zbyt wysokiej temperaturze (np. nie wsadzaj do nagrzanego pieca) – te czynności zabiją drożdze i ciasto nie urośnie.
Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem, spryskaj oliwą. Nagrzej piec na 250 stopni, termoobieg. Gotowe, lekko wyrośnięte ciasto chwilę wyrób ręcznie, przełóż na blaszkę i łyżką lub dłońmi uformuj cienki placek od pizzy. Jeżeli ciasto lekko się klei, łyżkę mocz w wodzie – ułatwi to jego formowanie. Na ciasto leci sos pomidorowy/doprawiona passata pomidorowa, starta lub poszarpana mozzarella, parmeńska polecam bez konserwantów marka PIKOK z Lidla), pieczarki, pomidorki lub inne ulubione dodatki. Nasza pizza wędruje do pieca na ok 10 min.
Po tym czasie gotowa Pizzę wyciągnij, udekoruj świeżą bazylią czy rukolą, szpinakiem, skrop oliwą i gotowe!