fbpx
  • Post Slideshow Image

PIZZA NA OWSIANYM SPODZIE

  • Post Slideshow Image
  • 90
  • 1
  • kcal 1565
  • Węglowodany 160g
  • Białka 59g
  • Tłuszcze 64g

Składniki

  • 150g mąka owsiana bezglutenowa
  • 90g mąka ziemniaczana
  • 15 g oliwa z oliwek
  • 35g siemię lniane
  • 12g drożdze instant
  • 100g mozzarella
  • 50g szybka parmeńska (wymień na krewetki, łososia, kurczaka, chorizo, salami)
  • sos pomidorowy (np. z passaty)
  • ulubione dodatki: pomidorki, pieczarki, oliwki
  • rukola lub szpinak, bazylia
  • ok 200ml wody
  • sól

Mąki przesiej przez sitko, siemię lniane zmiel blenderem lub w rozdrabniaczu. Wymieszaj mąki z drożdżami i zmielonym lnem, łyżeczką soli i oliwą. Dodaj połowę porcji lekko ciepłej wody (ok 40 stopni)  i miksuj całość dolewając resztę. Ciasto przełóż do plastikowej, szklanej lub ceramicznej miski  lekko natłuszczonej oliwą, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia. Temperatura pokojowa, miejsce blisko kaloryfera w zupełności wystarczy.

WAŻNE! Do drożdzy nie możesz dodać za gorącej wody, nie trzymaj ciasta w metalowej misce oraz w zbyt wysokiej temperaturze (np. nie wsadzaj do nagrzanego pieca) – te czynności zabiją drożdze i ciasto nie urośnie.

Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem, spryskaj oliwą. Nagrzej piec na 250 stopni, termoobieg. Gotowe, lekko wyrośnięte ciasto chwilę wyrób ręcznie, przełóż na blaszkę i łyżką lub dłońmi uformuj cienki placek od pizzy. Jeżeli ciasto lekko się klei, łyżkę mocz w wodzie – ułatwi to jego formowanie. Na ciasto leci sos pomidorowy/doprawiona passata pomidorowa, starta lub poszarpana mozzarella, parmeńska polecam bez konserwantów marka PIKOK z Lidla), pieczarki, pomidorki lub inne ulubione dodatki. Nasza pizza wędruje do pieca na ok 10 min.

Po tym czasie gotowa Pizzę wyciągnij, udekoruj świeżą bazylią czy rukolą, szpinakiem, skrop oliwą i gotowe!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj