fbpx

PIERŚ Z KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z BATATEM I BURACZKAMI

  • 30
  • 1
  • kcal 476
  • Węglowodany 57g
  • Białka 31g
  • Tłuszcze 13g

Składniki

  • pierś z kaczki (u mnie ok 130g)
  • ok 100ml  soku z pomarańcza
  • łyżeczka miodu
  • łyżka sosu balsamicznego
  • batat (pół małego)
  • oliwa do skropienia batata,
  • mały burak
  • czosnek
  • łyżeczka masła
  • przyprawy

Wyciśnij sok z pomarańczy. Kaczkę wymocz w ok 4 łyżkach soku ok 20 min, wyciągnij posól, popieprz. W garnuszku wymieszaj resztę soku z pomarańczy, miód i sos balsamiczny, podgrzej. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy pierś skórą do dołu ok 4 min, obracamy i smażymy  ok 1 minutę.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Piersi polewamy sosem pomarańczowym i obtaczamy ze wszystkich stron. Resztę glazury rozlewamy w naczyniu do pieczenia i układamy piersi kaczki skórą do dołu. Pieczemy je ok 10 minut. Przed podaniem kroimy w drobne plasterki i polewamy sosem z naczynia.

Bataty pokrój jak frytki, skrop oliwą, przyprawami i piecz do miękkości ok 15 min. Buraki ugotuj, dodaj ząbek czosnku, masło, odrobinę soli i pieprzu i zblenduj 🙂

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj