fbpx

PIECZONE WARZYWA Z SERKIEM KOZIM

  • 60
  • 1
  • kcal 295
  • Węglowodany 36g
  • Białka 11g
  • Tłuszcze 14g

Składniki

  •  4 małe marchewki
  •  4 małe pietruszki
  •  1 burak
  •  100g brukselki
  •  łyżka oliwy
  • łyżka miodu
  • kurkuma, ostra papryka, chili, rozmaryn, tymianek, cynamon.
  • 2 łyżeczki serka koziego lub feta

Brukselkę obgotuj ok 5 min we wrzątku, odcedz. Resztę warzyw obierz. Oliwę wymieszaj z miodem i przyprawami. Wyłóż warzywa na papier do pieczenia i wysmaruj je pędzelkiem oliwą z przyprawami i miodem. Nagrzej piec do 190 stopni. Warzywa dobrze zawiń w papier do pieczenia – osobno zawiń pietruszkę, osobno marchew, osobno buraka, brukselkę nie zawijaj, zostaw na blaszce. Całość leci do pieca. Każde z warzyw niestety będzie gotowe w innym czasie więc musisz co jakiś czas je kontrolować. Wcześniej obgotowana brukselka będzie gotowa już po ok 15-20 min. Dalej dojdzie pietruszka – ok 40 min. Marchew dojdzie zaraz potem, pewnie po ok 50. Burak potrzebuje najwięcej czasu, czasem nawet do 1,5h!

Możesz w trakcie otwierać piec i sprawdzaj widelcem jak tam stan miękkości warzyw 🙂

Po wyciągnięciu zaserwuj z serkiem kozim lub innym! I zrób więcej warzyw – przekąska na kilka dni gotowa!

Smacznego

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj