• Post Slideshow Image

PANCAKES Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

  • Post Slideshow Image
  • 20
  • 2
  • kcal 411
  • Węglowodany 49g
  • Białka 10g
  • Tłuszcze 19g

Składniki

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 125 jogurtu kokosowego (lub zwykłego)
  • 35g erytrolu
  • 25g masła bez laktozy lub klarowanego
  • pół łyżeczki sody
  • 20ml mleka roślinnego
  • masło klarowane do smażenia

Przepisów na Pancakes z mąk bezglutenowych jest milion. Sama wrzucałam już sporo. Tym razem mąka kukurydziana. Przepis jest na ok 6 sztuk czyli 2 porcje. Ja zrobiłam sobie 2 duuuże panksy;)

Ubijam białko, dodaję żółtko ciągle miksując, dalej suche składniki – mąki, erytrol, sodę. Na koniec dorzucam roztopione mleko, jogurt i odrobinę mleka. Pancakes smażymy na maśle klarowanym. Nie polecam na PAMie bo będą suche. Opcjonalnie olej kokosowy, ale na maśle są po prostu najsmaczniejsze! Ja usmażyłam 2 duże pancakes, każdy osobno na malutkiej patelni – wówczas wychodzą równiutkie.

Dodatki? Co tam tylko chcecie. Jogurt kokosowy do posmarowania, dżem 100% bez cukru, klasycznie – syrop klonowy, owoce i kosteczka masła bez laktozy, starta gorzka czekolada, zblendowane na „sos” owoce np. maliny, ricotta + owoce… No duże tego można powymyślać 🙂 U mnie jak na obrazku był sos truskawkowy, miód, owoce i puder z erytrolu.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj