fbpx
  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

PANCAKES BEZ CUKRU Z SOSEM ORZECHOWYM

  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
  • 3
  • kcal 274
  • Węglowodany 38g
  • Białka 8g
  • Tłuszcze 12g

Składniki

PRZEPIS NA 3 PORCJE, 9 PLACKÓW

  • 125g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 25g roztopionego masła
  • 75g jogurtu
  • 50g erytrolu
  • ok 80ml mleka (u mnie roślinne)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • masło klarowane do smażenia

SOS ORZECHOWY NA PORCJE:

  • łyżka masła orzechowego
  • 2-3 łyżki mleka
  • łyżeczka syropu klonowego

Owoce sezonowe, puder z erytrolu

 

Tym razem pszenica! Pancakes bez glutenu to ciężki temat. Oczywiście do zrobienia, aczkolwiek niestety nigdy pszennym nie dorównają. A jeżeli chcecie spróbować to najlepiej sprawdza się połączenie mąki kukurydzianej z ziemniaczaną!

Wszystkie składniki na masę wymieszaj. Jeżeli będzie za gęsta, dodaj odrobinę mleka, aczkolwiek masa powinna być gęsta. Dobrze rozgrzej masło na patelni. Smaż po 3 placuszki. Moja metoda – po 1 łyżce na placek (masa trochę urośnie), a gdy po ok 1 minucie zaczną się ścinać, dolewam jeszcze po łyżce masy na górę każdego placka. Smażymy pod przykryciem na średniej mocy. Odwracamy pancakes gdy zaczną się ścinać także u góry.

Sos – w małym garnuszku lekko podgrzewając wymieszaj mleko z masłem orzechowym i syropem klonowym lub miodem. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki – dodaj masła orzechowego.

Składanie – na talerzu rozlej sos, ułóż placki, pomiędzy nie daj plastry banana. Na górę połóż kawałki sezonowych owoców, mięte, puder z erytrolu, posyp delikatnie płatkami owsianymi czy chipsami kokosa dla dekoracji.

P.S. Kalorie podałam dla 3 sztuk smażonych Pancakes bez sosu!

http://www.olgalewandowskadietetyk.pl/wp-content/uploads/video-1567880999.mp4

 

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj