• Post Slideshow Image

PANCAKE Z MALINAMI

  • Post Slideshow Image

Składniki

  • 2 JAJKA
  • 2-3 ŁYŻKI MĄKI KOKOSOWEJ
  • 2 ŁYŻKKI ERYTROLU
  • ŁYŻECZKA OLEJU KOKOSOWEGO
  • ŁYŻKA MLECZKA/ŚMIETANKI KOKOSOWEJ
  • MALINY
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SODY
  • MIĘTA
  • KOSTKA GORZKIEJ CZEKOLADY
  • OPCJONALNIE JOGURT KOKOSOWY ZA MLECZKO

Ubijamy białka. Dodajemy żółtka, pół łyżeczki erytrolu, łyżeczkę oleju kokosowego (najlepiej wcześniej rozpuścić), sodę, łyżkę gęstego mleczka kokosowego lub śmietanki lub jogurtu kokosowego marki Harvest Moon (np. z Epi) i delikatnie chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy kilka malin i mąkę – 2 łyżki i mieszamy delikatnie szpatułką. Jeżeli masa jest za rzadka – jeszcze jedna łyżka (masa gęstnieje po chwili!).

Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy pancake. Ja zrobiłam 2 duże.  Mój patent na puszyste placki jest taki – wykładam cienką warstwę ciasta i smażę chwilkę aż delikatnie zetną się boki. Wówczas dokładam na górę koleją porcję – dzięki temu placki się nie rozlewają 😉 Przykrywam pokrywką i smażę na małym ogniu.

Garść malin zblendowałam z odrobiną erytrolu i mleka roślinnego lub wody (polewa). Erytrol zmieliłam/zblendowałam na cukier puder.

Pancake na talerz, na to cukier puder z erytrolu, polewa malinowa, u mnie jeszcze jogurt kokosowy, malinki, kostka startej czekolady i mięta.

VOILA!!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj