fbpx

PANCAKE Z KASZY MANNEJ

  • 20
  • 1
  • kcal 391
  • Węglowodany 51g
  • Białka 29g
  • Tłuszcze 9g

Składniki

  • 45G KASZY MANNEJ
  • 100G SERA CHUDEGO
  • PÓŁ BANANA
  • ŁYŻECZKA WIÓREK
  • ERYTROL
  • JAJKO
  • MALINKI

Jak już kiedyś pisałam kasza manna nie jest produktem, który szczególnie polecam… Po pierwsze wysoki indeks. Po drugie – otrzymuje się ją z przemiału pszenicy, na którą mam delikatną alergie pokarmową III typu (rzeczywiście gdy zdarzy mi się już jakimś cudem zjeść sporą jej ilość – kuskus, pieczywo z jej dodatkiem czy wlaśnie sporo mannej – zaraz odzywają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego i czasem problemy ze skórą) i nie chodzi mi tu tylko o mnie, ponieważ w co drugim teście na alergie pokarmowe IgG zależne, które wykonuje, pacjentom wychodzi właśnie pszenica. Uznajmy więc, że to propozycja dla osób, które dobrze tolerują pszenice 🙂

45g mannej zalać wrzątkiem (dosłownie kilka łyżek, tyle, żeby powstała papka), wymieszać/zblendować z 100g chudego sera, pół banana, łyżeczka wiórek kokosowych, stewia/erytrol (naturalny słodzik) i jajko. Smażyć najlepiej na patelni naleśnikowej – u mnie beztłuszczowo, z kilkoma plastrami banana, malinkami. Opcjanalnie moża oczywiście dodać białko do ciasta

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj