fbpx

OMLET W KANAPCE

  • 10
  • 1
  • kcal 517
  • Węglowodany 35g
  • Białka 26g
  • Tłuszcze 31g

Składniki

  • 2 jajka
  •  łyżeczka oliwy
  •  20g startej mozzarelli
  • plasterek szynki z indyka
  • 30g awokado
  • opcjonalnie papryka/pomidor
  • przyprawy
  • 2 kromki pieczywa żytniego 100% na zakwasie

Jajka roztrzep z odrobiną mleka, solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią czy tymiankiem. Wlej masę na rozgrzaną z oliwą patelnię. Po ok minucie gdy jajka powolutku zaczną się ścinać połóż na omlet na przeciwko siebie 2 kromki pieczywa – tak jak na zdjęciu. Przykryj pokrywką i smaż chwilkę do ścięcia jaj. Następnie przy pomocy łopatki zwinnym ruchem obróć omlet z pieczywem na drugą stronę tak, by teraz to pieczywo przylegało do patelni (patrz zdjęcie krok 3).  Zawiń oba boki omletu do góry tak, by znalazły się na pieczywie (krok 4) i na jedną z kromek ułóż mozzarellą, szynką, awokado (krok 5) . Teraz złóż omlet na pół tak, by dodatki były wewnątrz kanapki (krok 6). Podsmaż jeszcze z obu stron naszą kanapkę by ser się roztopił i gotowe!

P.S. Nie będę was okłamywać, ale ketchup pasuje tu idealnie 😛 No i pamiętajcie, że możecie kupić taki bez konserwantów, a w sklepach ze zdrową żywnością i bez cukru w składzie!

KROK 1

KROK 2

KROK 3

KROK 4

KROK 6

 

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj