DSC_8587a

OMLET POTRENINGOWY

Składniki:

  • 2 całe jajka + 2 białka
  • łyżka mąki kasztanowej (lub jaglanej) + łyżka gryczanej
  • spora łyżka białka smakowego
  • banan
  • ok 30g awokado
  • pół łyżeczki kakao
  • opcjonalnie erytrol
  • opcjonalnie dodatki: daktyle, mleczko kokosowe, masło orzechowe, olej kokosowy

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Omleciki poranne robię na mące kokosowej (low carb), ale tak na prawdę, najlepsze na świecie są te potreningowe na innych mąkach bezglutenowych (zwłaszcza kasztanowa <3 ). Przeważnie jajka jem rano (staram się nie czodziennie), trenuje wieczorem więc po treningu wpada białko z wodą + owoc, kolacja po głównie węglowodany/węglowodany+ tłuszcze. Odżywki białkowe mają swoje plusy i minusy… Minusy? Plaga alergii na białka mleka (w tym serwatka), dodatek shitowych słodzików, produkt przetworzony. Plusy? Białko z wodą po treningu (w szczególności hydrolizat) to najszybsze i najbardziej dostępne źródło białka (aminokwasów) dla mięśni (idealne byłyby tu czyste aminokwasy). Mięśnie dużo szybciej zaabsorbują hydrolizowane białko w czystej postaci (oczywiście przy udziale insuliny-po to po treningu np. owoc), niż np białko pochodzące ze stałego posiłku, mięsa czy jaj. No ale z drugiej strony jedząc bezpośrednio po treningu odpowiednio zbilansowany posiłek zamiast pić białka mleczne unikamy kolejnej chemii w żywności… U mnie bywa różnie 😉 Jakby nie było, te omlety uwielbiam!! <3

Jeden jest z 2 całych jaj + 2 białka (by zmniejszyć udział tłuszczu w posiłku potreningowym) – białka ubiłam, wówczas omlety wychodzą mega puszyste. Do tego połowa rozgniecionego banana, mąka kasztanowa i gryczana (tu możecie dać sobie jaglaną, z tapioki, ryżową itd), duża łyżka białka wafelkowego (białko poddane wysokiej temperaturze, ma sens czy nie? 😉 … hmmm, to temat na inny post;), odrobina erytrolu i sody oczyszczonej. Masa do formy spryskanej olejem i do pieca na 15-20 min (opcjonalnie patelnia, ale polecam te z pieca <3 ). Polewa – druga połowa banana + awokado + kakao i erytrol – zblendować 😉 Dziś robiłam z polewą pół banana zblendowane z mango, odrobiną mleczka kokosowego i cynamonem – miazga!!

Drugi omlet chciałam nico bardziej „podrasować”. Był z 3 całych jaj + mąki, białka, soda, erytrol i do tego jeszcze ok 4 daktyle i wiórki, polewa – masło z nerkowców wymieszane z mleczkiem kokosowym 😉 Ciut za dużo tłuszczu jak na omlet potreningowy, ale z tą polewą mango – sztos 😉

Co do białka – są dostępne odżywki białkowe wołowe bez sztucznych słodzików, słodzone np stewią ;))

.

Tagi

Ten post ma 2 komentarzy

  1. magda

    cześć 🙂
    to zastanawiam się co innego na śniadanie zamiast jajek ?

  2. Szarlotka

    Jakiego typu oleju kokosowego używasz do smażenia? 🙂 (rafinowany/nierafinowany?)

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami