fbpx

OMLET CESARSKI

  • 15
  • 1
  • kcal 495
  • Węglowodany 35g
  • Białka 25g
  • Tłuszcze 28g

Składniki

  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki gryczanej (lub jaglana, ryzowa, kasztanowa, pszenna)
  • łyżka erytrolu (lub ksylitol)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • aromat waniliowy, cynamon
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/3 łyżeczki sody

PROPONOWANE DODATKI:

  • pół jogurtu SKYR lub PlantOn kokosowy
  • 2 łyżeczki dżemu bez cukru
  • puder z erytrolu

Rozdziel białka i żółtka. Żółtka ubij z erytolem, wanilią, cynamonem, mlekiem, dodaj mąkę i sodę. Ubij osobno białka na sztywno. Masę z białek dodaj delikatnie do żółtek i nie miksuj już całości tylko delikatnie wymieszaj szpatułką (nie rózgą). Wcześniej rozgrzej na patelni łyżeczkę masła klarowanego i na rozgrzaną patelnię wlej masę. Smaż na niewielkiej mocy kuchenki pod przykryciem. Gdy omlet zacznie się powoli ścinać od góry przewróć go zwinnie na druga stronę. Po ok 1 min poszarp go widelcem na mniejsze kawałki! To właśnie omlet cesarski, inaczej wiedeński.

Moja propozycja podania to dodatek pudru z erytrolu (wystarczy rozdrobnić go w malakserze czy blenderem), połowe jogurtu koksoowego lub skyr z dodatkiem erytrolu i wanilii oraz dżem 100% bez cukru lub u mnie domowe powidła z czarnej porzeczki! Kalorie podałam właśnie z takim zestawieniem.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj