fbpx

MAZUREK BEZGLUTENOWY Z CHAŁWĄ

Składniki

Kruche ciasto:
  • 55 g maki ryzowej
  • 55 g mąki ziemniaczanej,
  • 55 g mąki kukurydzianej,
  • 100g migdałów,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30g ksylitolu,
  • 150g masla,
  • 1 jajko 
Krem:
  • 4 łyzki tahiny,
  • 4 łyzki miodu,
  • 250g mascarpone
  • dowolne dekoracje – migdały, chipsy kokosowe, rodzynki itp

Podany przepis jest na mały Mazurek, na jakieś 4 porcję. Jeżeli chcecie zrobić większy na klasyczną blaszkę 25/40cm zróbcie przepis razy 3!

Jajko utrzyj z ksylitolem i miękkim masłem. Dodaj pozostałe składniki i wsadź masę na ok godzinę do lodówki. Po tym czasie ręcznie na blaszce z natłuszczonym papierem uformuj prostokąt ze schłodzonego ciasta – ręką lub przy pomocy wałka. Postaraj się zrobić prostokątne wgłębienie z zachowaniem 2 cm brzegów, które po upieczeniu będzie stanowiło miejsce na masę. Ciasto leci do pierarnika na ok 15 min 180 stopni.

Krem – ubij mascarpone. Po chwili dodaj miód i tahinę. Gotowe! Mase leci na upieczony i lekko schłodzony spód mazurka. Uważaj – ciasto jest dość kruche!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj