fbpx

ŁOSOŚ PIECZONY NA RYŻU Z PESTO

  • 30
  • 2
  • kcal 495
  • Węglowodany 46g
  • Białka 27g
  • Tłuszcze 23g

Składniki

2 PORCJE:

  •  200g łososia
  • 100g ryżu
  • 30g zielonego pesto
  •  łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  •  kilka plasterków cytryny
  •  10g oliwy
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

Łososia opłucz i osusz. Dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą. Miód wymieszaj z sosem sojowym i oliwą oraz łyżką soku z cytryny po czym natrzyj rybę miksturą. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedz, wymieszaj z pesto oraz listkami bazylii i wyłóż go na całej powierzchni naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłóż łososia, pomidorki koktajlowe, listki bazyli, plasterki cytryny, a całość skrop jeszcze odrobinę jej sokiem. Całość leci do pieca na 15 min w 200 stopniach!

SMACZNEGO!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj