LODY BANANOWO-ORZECHOWE

  • 5
  • 1
  • kcal 350
  • Węglowodany 45g
  • Białka 10g
  • Tłuszcze 18g

Składniki

  • banan
  • łyżeczka masła orzechowego z nerkowców/migdałów
  • ok 150-200g mrożnego kalafiora
  • erytrol
  • mleczko koko ok 3 łyżki
  • opcjonalnie białko smakowe

Moje ukochane lody! <3 Kalafior może jest tutaj dziwnym dodatkiem, ale jest niewyczuwalny, a całość na prawdę was zaskoczy 🙂

Zacznijmy od tego, że dzień cy kilka godzin wcześniej musicie zamrozić banana. Wcześniej zdejmijcie skórkę. Do miski wrzućcie kalafior (jeżeli różyczki są duże potnijcie je na mniejsze żeby łatwiej je zblendować). Warzywo musi być zamrożone. Wkrójcie do tego zamrożony owoc, dodajcie odrobine mleczka czy mleka koko, erytrol (u mnie ok 2-3 łyżki) i masło orzechowe. Opcjonalnie odżywka. Całość doookładnie, mocno zblendujcie, tak, żeby nie było żadnych grudek, wymaga to trochę siły, ale wierzę w was! 😛 Lody różowe zamiast banana mają truskawki mrożone, ale bananowe z masłem zdecydowanie lepsze!

Czary mary i pyszne lody gotowe!! 🙂

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj