Kurczak w sosie orzechowym z warzywami i ryżem to jeden z moich najstarszych przepisów. Mimo to… Jeden z najbardziej popularnych na tym blogu! Nic dziwnego – jest prosty, szybki i zdrowy! Przetestuj go koniecznie, choć zachęcam cię do wypróbowania także bardziej aktualnych przepisów. Przez ostatnie 2 lata zrobiłam ogromny progres w moich kucharzeniu, z czego przede wszystkim zadowoleni są moi klienci (i mój chłopak :P).
JAK STWORZYĆ PEŁNOWARTOŚCIOWY OBIAD?
Proste 3 zasady: uwzględnij w nim źródło węglowodanów (najlepiej złożonych) jak ciemny ryż, makaron pełnoziarnisty, kasza pęczak czy gryczana, ziemniaki lub bataty. Do tego dodaj koniecznie źródło pełnowartościowego białka, które znajdziesz w mięsie, rybie, jajach, tofu, strączkach lub nabiale (poza mlekiem). I trzecie nie mniej ważne – źródło zdrowych kwasów tłuszczowych! To te roślinne… Np. oliwa z oliwek, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby morskie. I tym sposobem masz pełnowartościowy posiłek dostarczający Twojemu organizmowi wszystkich niezbędnych mu makroskładników pokarmowych.
JAK STWORZYĆ POSIŁEK O NISKIM ŁADUNKU GLIKEMICZNYM?
3 rady: po pierwsze używaj w swoich posiłkach węglowodanów właśnie o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (ciemny ryż, ciemny makaron, komosa ryżowa, kasza pęczak, chleb żytni). Po drugie – jeżeli już używasz węglowodanów o wysokim indeksie, użyj ich niewiele, np. zaledwie 30g kaszy jaglanej czy 1 kromkę pieczywa z jasnej pszennej mąki I najważniejsza, trzecia zasada – ponownie pamiętaj o dorzuceniu pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczy oraz… warzyw! Błonnik, białko i tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka, co przełoży się na niższy ładunek glikemiczny dania i obniży wyrzut cukru we krwi po jego spożyci.
50 PRZEPISÓW NA PYSZNE, ZDROWE I SZYBKIE OBIADY
Zainteresowani? Kliknijcie w poniższą grafikę, a pokażę wam już TOPOWY ebook – OBIADOBOOK! 50 przepisów z obliczoną kalorycznością, każdy pełnowartościowy i przepyszny! Zobaczcie sami zdjęcia dań z Obiadobooka! Od razu zaznaczę, że absolutnie nie musicie mieć żadnych wybitnych umiejętności kulinarnych, a większość przepisów wykonacie w 15-30 min. No i warto gotować na 2 dni!
WYKONANIE – KURCZAK W SOSIE ORZECHOWYM Z WARZYWAMI I RYŻEM:
- Kurczaka pokrój w kostkę, skrop go odrobiną sosu teriyaki (lub sojowym), dopraw przyprawą do kurczaka, sól, ostra papryka, curry i odstaw.
- Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na niewielkiej ilości oliwy, na średniej mocy (ok 4-5/10, nie więcej) pod przykryciem. W trakcie dorzuć warzywa, których chcesz użyć (ja moją fasolkę wcześniej ugotowałam oraz paprykę).
- Do małego rondelka wlej mleko (ja używałam ryżowego, nada się każde inne, także krowie, a najlepszy sos wychodzi z tłustego mleczka kokosowego typu Real Thai, ale zwiększy to podana kaloryczność dania), dodaj sporą łyżkę sosu sojowego, odrobinę syropu klonowego, opcjonalnie sos sriracha, pół łyżeczki imbiru (lub kawałek startego na tarce świeżego) i szczyptę pieprzu cayenne.
- Gdy mleko będzie już gorące dodaj masło orzechowe lub zmielone orzechy i dobrze wymieszaj. Gotuj chwilę sos, powinien zgęstnieć. Tip – jeżeli sosy nie gęstnieją dodaj szczyptę lub dwie mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj, by nie było grudek.
- Kurczaka z warzywami na patelni zalej sosem orzechowym i podsmaż chwilę by całość się przegryzła.
- Podawaj z ugotowanym ryżem, świeżą kolendrą i pokruszonymi orzeszkami.
Nowy przepis na KURCZAKA W MAŚLE ORZECHOWYM Z FASOLKĄ I RYŻEM znajdziesz TUTAJ!
Masz ochotę na dużo więcej takich fajnych receptur? Oprócz przepisów tutaj na blogu odsyłam cię też do MOJEGO INSTAGRAMA gdzie także tego dużo! No i oczywiście ebooki kulinarne na sklepie oraz jadłospisy – dla insulinoopornych, wegetariańskie, przeciwzapalny, dla kobiet trenujących i wiele innych! Najwięcej przepisów na szybki i zdrowy obiad znajdziesz w moim OBIADOBOOK . No i zapisz się koniecznie na mój Newsletter (kliknij w obrazem niżej) – tam też często podsyłam darmowe przepisy na testy oraz kody rabatowe na zakupy w moim sklepie!