KREWETKI W SOSIE ORZECHOWYM Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki

  • KASZA JAGLANA
  • KREWETKI OK 300G
  • MLECZKO KOKOSOWE OK 150ML
  • CEBULA
  • CZOSNEK
  • PAPRYKA LUB CHILI
  • 2 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
  • LIMONKA
  • OLEJ KOKOSOWY
  • ORZECHY
  • NATKA PIETRUSZKI LUB KOLENDRA

Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę/chili. Po chwili dorzucamy masło orzechowy i zalewamy całość mleczkiem. Mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji i smażymy chwilkę pod przykryciem.

Po chwili dodaj sos sojowy, opcjonalnie trochę soli, dorzuć krewetki i duś do miękkości – ok 10 min. Dodaj pod koniec zioła i odrobinę soku z limonki.

Kaszę podawaj z krewetkami w sosie orzechowym, pokruszonymi orzechami (u mnie nerkowce), świeżą natką lub kolendrą i kawałkiem limonki.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj