• Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

KREWETKI W PANIERCE KOKOSOWEJ Z MAKARONEM RYŻOWYM W DOMOWYM PESTO

  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
  • 20
  • 1
  • kcal 531
  • Węglowodany g
  • Białka g
  • Tłuszcze 25g

Składniki

125g krewetki tygrysie

40-50g makaron ryżowy

łyżka oleju kokosowego

łyżka mąki kokosowej

mała garść chipsów kokosowych

garść bazylii

2 łyżki orzechów pini

3 ząbki czosnku

sok z cytryny

opcjonalnie parmezan

 

Wybaczcie mało atrakcyjne zdjęcia! Zostawiłam aparat w pracy i w zasadzie obiad był spontaniczny, ale wyszedł tak pysznie, że oto i on! 😛

Pesto wyszło ok 3 porcje – blendujemy orzeszki z oliwą, świeżą bazylią, odrobiną soku z cytryny, ząbkiem czosnku, szczyptą soli i łyżką wody – gotowe!

Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i podsmażamy czosnek. Na talerzu mieszamy mąkę kokosową z chipsami kokosowymi, panierujemy mieszanką krewetki z obu stron. Krewetki w panierce wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż krewetki się zarumienią i obracamy je na drugą stronę. W tym czasie ugotuj makaron. Czas smażenie krewetek jest krótki – ok 10 min. Ugotowany makaron połącz z pesto, przełóż na talerz. Na makaronie lądują krewetki, listek bazylii i gotowe! A jeżeli nie zależy ci na tym, by danie było bez nabiału/laktozy – wykończ parmezanem!

SMACZNEGO!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj