fbpx
  • Post Slideshow Image

KOKOSOWY KREM Z AWOKADO W KILKU WERSJACH

  • Post Slideshow Image
  • 3
  • 1
  • kcal 426
  • Węglowodany 19g
  • Białka 16g
  • Tłuszcze 34g

Składniki

  • całe awokado
  • mleczko kokosowe Real Thai zwykłe lub light
  • erytrol/ksylitol

Opcjonalnie dodatki: izolat, chia, masło orzechowe lub orzechy, kakao, wiórki kokosowe

Zdecydowanie mój śniadaniowy faworyt od kiedy staram się ograniczać jaja 🙂

Krem można zrobić na wiele sposobów. Najprostszy – całe awokado obieramy, dodajemy mleczko kokosowe (light lub zwykłe, polecam markę Real Thai), łyżka erytrolu/ksylitolu i blendujemy. Moja ulubiona opcja – to co wcześniej plus pół miarki izolatu smakowego (troszku protein o poranku by się przydało;), łyżeczka nasion chia, łyżeczka masła orzechowego lub ok 15g nerkowców/migdałów/pistacji i blendujemy. W takiej opcji takie śniadanie ma 544kcal 😉 Całość można podrasować też kakao, wiórkami kokosowymi czy połówką banana (wówczas wprowadzamy więcej węglowodanów prostych o poranku, czego raczej staram się nie robić), kilkoma malinkami.

Spróbujcie sami, smakuje obłędnie 🙂

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj