fbpx

JAGNIĘCINA W SOSIE POMIDOROWO-ORZECHOWYM

  • 20
  • 1
  • kcal 510
  • Węglowodany 27g
  • Białka 28g
  • Tłuszcze 35g

Składniki

  • mielona jagnięcina (100-120g) lub wołowina
  • warzywa mrożone lub świeże (u mnie była marchew, fasolka szparagowa, papryka, polecam też jarmuż pomidory, brokuł – co kto lubi 😉
  • przecier pomidorowy
  • mleczko kokosowe
  • masło orzechowe łyżka (u mnie migdałowe)
  • opcjonalnie ryż

Warzywa z jagnięciną podsmaż na oleju koksowym (jeżeli robisz większą porcje na 2-3 dni polecam osobno usmażyć mięso i warzywa bo może się nie zmieścić na jednej patelni 😉 dopraw (np sól, ziola prowansalskie, tymianek, ostra papryka) zalej całość przecierem, dodaj mleczko i łyżkę masła. Wymieszaj, chwile jeszcze podsmaż i szamaj 🙂 Możesz zamienić warzywa na ulubione lub ewentualnie dla leniwych użyć mrożonej mieszanki. Sos jest obłędny 😉

Mieloną jagnięcinę kupuję na Bazarze Smakosza we Wrocłąwiu w niedziele 🙂 Ale robiłam t też w wersji z wołowiną – równie pyszne!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj