fbpx

GOFRY Z BATATÓW

Składniki

  • średni batat
  • 2-3 łyżki mąki (u mnie kasztanowa, polecam też gryczaną)
  • 1 jajko
  • cynamon
  • ekrtrakt waniliowy
  • erytrol
  • woda
  • olej kokosowy do gofrownicy
  • dodatki – np. śmietanka kokosowa, borówki, migdały

Batata  obrać i pokroić, posypać solidnie cynamonem. Na patelni posmarowanej olejem kokosowym podsmażyć batat z cynamonem.  Dodać wodę, ok 170-200ml i gotować pod przykryciem przez około 7 minut. Po tym czasie bataty przenieść do miski, zblendować, dorzucić roztrzepane jajko, mąkę, ekstrakt waniliowy, erytrol opcjonalnie. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Gofrownicę natłuścić niewielką ilością oleju kokosowego, rozgrzać i wlać masę. Czas pieczenia jest dużo dłuższy niż w przypadku standardowych gofrów, nawet 20-30 min!

Mi wyszły 4 gofry 🙂

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj