• Post Slideshow Image

FRYTKI Z BATATÓW W PANIERCE Z WEGAŃSKIM MAJONEZEM

  • Post Slideshow Image
  • 30
  • 2
  • kcal 358
  • Węglowodany 57g
  • Białka 5g
  • Tłuszcze 13g

Składniki

FRYTKI

2 Bataty

4 łyżki mąki kukurydzianej

olej kokosowy rafinowany (do smażenia)

 

MAJONEZ

60g aquafaby

160g oliwy z oliwek

pół łyżeczki musztardy

łyżeczka octu winnego

pół łyżeczki soli himalajskiej

płaska łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

łyżeczka pasty miso (opcjonalnie ale polecam)

Najlepszy sposób na idealną, chrupiącą panierkę do smażonych frytek? Mąka kukurydziana! Nie jest to mój faworyt jeżeli chodzi o mąki bezglutenowe, ale w tym przypadku po prostu sprawdza się idealnie. Smażenie na głębokim tłuszczu również nie jest delikatnie mówiąc najlepszą opcją obróbki termicznej, ale zachowując zdrowy rozsądek i umiar – raz na jakiś czas takie fryteczki będą rewelacyjna alternatywą dla popularnych i niezdrowych Fast Food. Najlepszym wyborem do smażenia wydaje się być rafinowany olej kokosowy. Dlaczego rafinowany?   Oleje nierafinowane zawierają składniki, które w wysokiej temperaturze zaczynają się palić i stają się szkodliwe (rafinowane są ich pozbawione). Należy zatem stosować je tylko na surowo, w ten sposób wykorzystując pełnię walorów odżywczych oleju.

 MAJONEZ

To wysokiego i wąskiego naczynia wlej aquafabę, musztardę, ocet, sól, ksylitol, pastę miso i zacznij blendowanie. Masa zacznie się pienić. Wcześniej odważ porcję oliwy i powoli, małym strumieniem wlewaj ją do aquafaby nie przerywając blendowania. Kremowy majonez gotowy!

FRYTKI

Bataty obierz i pokrój na frytki. Zagotuj w dużym garnku wodę i wrzuć pokrojone bataty do osolonego wrzątku. Gotuj je ok 5-10 min do momentu aż lekko zmiękną. UWAGA! Nie rozgotuj ich bo zamiast chrupiących frytek wyjdą „flaki” 😉 Lekko obgotowane bataty odcedź i zahartuj zimną wodą. Na głębszej patelni rozgrzej mocno olej kokosowy tak, by zanurzyć całe frytki (powinien dojść do ok 170 stopni). Następnie słodkie ziemniaki panierujemy w mące kukurydzianej (możesz wymieszać ją z ulubionymi przyprawami np. wędzoną papryką czy oregano) i wrzucamy je na mocno rozgrzany tłuszcz. UWAGA! Gdy olej jest za słabo rozgrzany frytki wchłoną za dużo tłuszczu i nie będą sztywne i chrupiące! Smażymy je aż lekko się zarumienią, wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.

Gotowe! Podajemy z majonezem. Opcjonalnie zielona pietruszka i parmezan do posypania. Smacznego!

P.S. Kaloryczność podałam na jedną porcję frytek bez majonezu.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj