fbpx

FRITTATA Z ZIEMNIAKIEM, GROSZKIEM I MOZZARELLĄ

  • 30
  • 1
  • kcal 494
  • Węglowodany 20g
  • Białka 23g
  • Tłuszcze 35g

Składniki

  • 2 jajka
  • płaska łyżka mąki np. ryżowej
  • 40g Creamo kokosowe lub śmietana 12%, jogurt grecki lub Skyr
  • 2 łyżki groszku
  • mały ziemniak
  • 25-30g mozzarelli
  • łyżka oliwy
  • cebula i czosnek
  • garść szpinaku opcjonalnie
  • przyprawy, koperek robi robotę świeży
  • mała patelnia do zapiekania lub mała tortownica lub inna forma

Podsmaż cebulkę i ząbek czosnku, ściągnij z patelni. Teraz podsmaż cienko pokrojone plasterki ziemniaka z obu stron po ok 3 min (dopraw solą, rozmarynem, ostrą papryką). Jeżeli używasz patelni bez plastikowej rączki która możesz wstawić do pieca, ziemniaki zostaw na niej tak, by wyścielały cały jej spod. Jeżeli będziesz używać innego naczynia, natłuścić je delikatnie i jego spod wyłóż podsmażonymi krótko plasterkami ziemniaka.

Ubij na sztywno białka. Dodaj sól, rozmaryn, tymianek, łyżkę mąki i łyżkę Creamo od @planton_roslinny ( @lidlpolska @carrefourpolska @auchan_polska ) i delikatnie zmiksuj. Dorzuć poszarpaną garść szpinaku (opcjonalnie), naszą podsmażoną cebulkę z czosnkiem, mozzarellę pokrojoną w kostkę i 2 łyżki groszku. Nie miksuj już tylko delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż do naczynia w którym zapiekana na ziemniaki. Całość leci do pieca 180stopni na ok 20min! Po tym czasie wyczyn palcem czy Frittata jest już gotowa a jajka wewnątrz nie „pływają” Serwuj z drugą łyżką Creamo/śmietany/jogurtu i koperkiem!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj