• Post Slideshow Image

FRITTATA Z KOZIM SEREM I CHORIZO

  • Post Slideshow Image

Składniki

SKŁADNIKI:

  • 6 JAJEK
  • 3 ŁYŻKI MLEKA ROŚLINNEGO
  • SEREK KOZI
  • CHORIZO
  • CEBULA
  • CZOSNEK
  • CZERWONA I ŻÓŁTA PAPRYKA
  • PÓŁ OPAKOWANIA SZPINAKU
  • OLEJ KOKOSOWY DO SMAŻENIA

 

Podstawą frittaty są jajka i warzywa. Możecie zrobić ją więc na wiele różnych sposobów dodając też mięso/rybę, wymieniając warzywa 😉

Moja propozycja: podsmażamy na oleju kokosowym cebulkę i czosnek. Dorzucamy drobno pokrojoną paprykę żółtą i czerwoną, po chwili szpinak. Doprawiamy warzywa. Osobno chwilkę podsmażamy chorizo (nie jest to konieczne). W osobnej misce roztrzepujemy jajaka z mlekiem (u mnie kokosowe), doprawiamy – chili, ostra papryka, zioła prowansalskie, sól. Dodajemy 2-3 łyżki serka koziego i delikatnie mieszamy.

Warzywa przekładamy do blaszki nasmarowanej olejem, zalewamy całość jajkami, na górę wrzucamy niedbale chorizo. Całość wrzucamy do piekarnika na ok 25-30 min 180stopni do momentu ścięcia jajek 😉

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj