fbpx

FRITTATA Z GRUSZKĄ, SZPINAKIEM, KOZIM SEREM, ŁOSOSIEM

  • 60
  • 3
  • kcal 527
  • Węglowodany 12g
  • Białka 34g
  • Tłuszcze 38g

Składniki

  • 10 JAJ
  •  150ML CREAMO KOKOSOWE
  •  1 DUŻA GRUSZKA
  •  GARŚĆ SZPINAKU
  •  100G ŁOSOSIA WĘDZONEGO
  •  100G SERA – KOZI TOPIONY, GORGONZOLA, PLEŚNIOWY LUB RICOTTA
  •  ZIOŁA TYMIANEK, BAZYLIA, ROZMARYN

Nagrzej piec do 180 stopni. Jajka zmiksuj z Creamo. Dodaj sól, tymianek, bazylie, rozmaryn. Gruszkę pokrój w plastry, szpinak umyj, łososia poszarp. Przygotuj formę do pieczenia (u mnie średnia 22cm, lub mała ok 18), wyłóż ją papierem i spryskaj olejem (nie wlewaj masy jajecznej do formy bez papieru bo może wyciec z nieszczelnej blaszki). Wlej 1/3 masy jajecznej, na to szpinak, plastry gruszki, łososia i wybranego sera, kolejna warstwa jaj i znowu dodatki. Na górze ułóż ładnie plasterki gruszki. Całość do pieca na ok 40 min – kontroluj do ścięcia całkowitego jaj!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj