fbpx

FIT RACUCHY Z JABŁKAMI

  • 20
  • 3
  • kcal 463
  • Węglowodany 83g
  • Białka 10g
  • Tłuszcze 10g

Składniki

PRZEPIS NA 3 PORCJE PO 3 RACUSZKI:

  • 160g mąki ryżowej
  • 40g mąki z tapioki
  • 200ml kefiru
  • 2 łyżki erytrolu
  • jajo
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka oleju kokosowego
  • jabłko
  • opcjonalnie aromat waniliowy

Do podania: pół jogurtu kokosowego PlantOn i dżem porzeczkowy 100% bez cukru

Pprzepis na 3 porcje po 3 racuchy. Kaloryczność podałam na jedną porcję (3 placki) + dżem i pół jogurtu.

Kefir wymieszaj z jajkiem, erytrolem, aromatem i olejem. Dodaj przesiane mąki oraz sodę. Odstaw na 5-10 min masę i rozgrzej patelnię. Jabłko obierz i pokrój na cienkie plastry, usuń gniazdo nasienne. Na rozgrzaną patelnię nałóż łyżkę masy, gdy po kilku sekundach zacznie się ścinać połóż na nią plasterek jabłka i przykryj kolejną łyżką masy. To samo zrób z pozostałymi placuszkami i smaż pod przykryciem z obu stron.

Propozycja podania – jogurt kokosowy PlantOn oraz dżem porzeczkowy 100% bez cukru.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj