fbpx

FIT PIZZA KETOGENICZNA

  • 50
  • 1
  • kcal 513
  • Węglowodany 22g
  • Białka 28g
  • Tłuszcze 28g

Składniki

SKŁADNIKI NA PIZZE

  • 4 łyżki chia
  • łyżka babki płesznik lub błonnika witalnego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • łyżka słonecznika
  • sól himalajska, ostra papryka
  • wrzątek

MOJE DODATKI

  • 40g mozzarelli
  • sos pomidorowy mamy (użyjcie passaty)
  • szpinak
  • pieczarki
  • miała być parmeńska ale zapomniałam 😀

Wykonanie mega proste (wystarczy wymieszać ręką składniki), smak 8/10 (10 dla #real pizza, 9/10 dla pizzy z batatów, na którą przepis też macie na blogu 😛 ) generalnie petarda koniecznie do zrobienia! A jak pacjenci się ucieszą z pizzy w diecie!! 😀

Chia i błonnik/babkę zalej odrobiną wrzątku (ciut poza ich poziom) i odstaw na % min. W tym czasie rozdrobnij chwilkę w malakserze lub posiekaj dobrze pestki dyni i słonecznika. Do „jaja” w chia dodaj pestki i mąkę, wyrób ciasto ręką. Jeżeli jest za gęsto dodaj odrobinę wody, ale generalnie powinno stworzyć nie klejącą się kulę. Rozgrzej piec do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem i nasmaruj ją oliwą. Kulkę ciasta połóż na papierze i ręką uformuj placek pizzy. Piecz 30 min.  Po tym czasie wyciągnij, posmaruj sosem pomidorowym, na to mozzarella, pieczarki, pomidorki oraz parmeńska i ponownie 15 min do pieca. Po wyciągnięciu dodaj szpinak, skrop oliwą i gotowe!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj