fbpx

FIT DONUTS

Składniki

Donuts ok 12 sztuk

  • mąka owsiana bezglutenowa 2 szklanki
  • mąka kokosowa 1,5 szklanki
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego lub masła klarowanego
  • łyżeczka sody
  • erytrol/ksylitol
  • ziarenka laskii wanilii

Dodatki – gorzka czekolada, migdały, wiórki kokosowe, kolorowa posypka

Banalnie proste. Wymieszajcie wszystkie skłądniki na donuty. Słodzidła tyle, aby miały dla was odpowiednią słodycz. Ja wymieszałam wszystko najpierw łyżką, później ręką.

Ulepiłam kulki z ciasta. Ułożyłam je na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem koko, ręką lekko je rozgniotłam, spłaszczyłam i małym kieliszkiem wyciełam dziurkę w środku (w kilku zrobiłam to nożem). Ciacha w tej formie lecą do pieca 20-25 min 160 stopni 😉

W tym czasie przygotuj czekoladę – rozpuść ją w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu w rondelku dolewając wody i mieszając. Czekoladą polałam upieczone już donuty, na to wiórki, migdały i posypka i do lodówy na ok 20-30 min aby czekolada stężała 🙂 Donuty nie przypominają klasycznych, miękkich, są raczej kruche, ale równie pyszne! 😉

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj