• Post Slideshow Image

DORSZ W PANIERCE ORZECHOWO-KOKOSOWEJ Z RYŻEM Z KALAFIORA

  • Post Slideshow Image
  • 40
  • 1
  • kcal 505
  • Węglowodany 28g
  • Białka 52g
  • Tłuszcze 20g

Składniki

  • duży filet z dorsza
  • 1/3 główki kalafiora
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • spora łyżka zmielonych nerkowców
  • spora łyżka wiórek kokosowych
  • jajko
  • olej kokosowy do smażenia, łyżka
  • ulubione warzywa
  • oliwa i przyprawy

Obiad bardzo prosty oraz  niskowęglowodanowy.  A dodatkowo to najlepsza panierka do ryby jaką stworzyłam!

Warzywa pokrój w słupki/kostkę, wymieszaj w misce z łyżką oliwy oraz ulubionymi przyprawami. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i wsadź do nagrzanego piekarnika. Ja użyłam marchewki, pietruszki, cukinii oraz pieczarek. Pamiętaj, że warzywa korzeniowe tj. marchew, pietruszka czy burak potrzebują dużo więcej czasu w piekarniku do uzyskania miękkości (nawet do 45 min) niż np. cukinia, bakłażan czy pieczarki (15-20 min)

W czasie gdy warzywka się pieką zajmij się rybą. Roztrzep jajko w głębszym talerzu. Filet oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące z tapioki, dalej w jajku i na końcu w mieszance rozdrobnionych (np. blenderem) orzechach wymieszanych z wiórkami.

Różyczki kalafiora wrzuć do rozdrabniacza i zmiksuj do konsystencji ryżu. Rozgrzej dwie patelnie z olejem kokosowym. Na jednej z obu stron smażymy rybę, na drugą wrzuć ryż z kalafiora (dopraw solą himalajską) od czasu do czasu mieszając.

Rybę  podawaj z „ryżem i warzywami!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj