87034422_196731101436026_8100664330095165440_n

DONUTS BEZ GLUTENU ORAZ BEZ CUKRU

Składniki:

  • 140g masła bez laktozy (temperatura pokojowa)
  • 80g SKYR waniliowy
  • 190g mąki jaglanej (lub pszennej)
  • 120g erytrolu lub ksylitolu
  • 1 jajo
  • 60ml mleka roślinnego (lub krowie)
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobina wanilii
  • + forma silikonowa na Donut’s
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub poszalej z mleczną + odrobina mleka – polewa

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Ucieramy w misce masło z cukrem. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia mas. Rozlewamy masę do silikonowej formy na Donut’s spryskanej olejem. Pieczemy ok 20 min w 165 stopniach z termoobiegiem. Jeżeli nie masz formy na donuts, zrób je po prostu w takiej na Muffiny!

Polewa – w małym garnuszku na niewielkiej mocy rozpuść 50g czekolady z ok 50 ml mleka mieszając. Oblej polewą upieczone Donuts i oprósz dodatkami – pokruszone orzechy czy chipsy kokosowe lub popcorn!

Kalorie podałam na 1 sztukę z polewą!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami