fbpx

DONUTS BEZ GLUTENU ORAZ BEZ CUKRU

  • 30
  • 12
  • kcal 175
  • Węglowodany 11g
  • Białka 8g
  • Tłuszcze 11g

Składniki

  • 140g masła bez laktozy (temperatura pokojowa)
  • 80g SKYR waniliowy
  • 190g mąki jaglanej (lub pszennej)
  • 120g erytrolu lub ksylitolu
  • 1 jajo
  • 60ml mleka roślinnego (lub krowie)
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobina wanilii
  • + forma silikonowa na Donut’s
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub poszalej z mleczną + odrobina mleka – polewa

Ucieramy w misce masło z cukrem. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia mas. Rozlewamy masę do silikonowej formy na Donut’s spryskanej olejem. Pieczemy ok 20 min w 165 stopniach z termoobiegiem. Jeżeli nie masz formy na donuts, zrób je po prostu w takiej na Muffiny!

Polewa – w małym garnuszku na niewielkiej mocy rozpuść 50g czekolady z ok 50 ml mleka mieszając. Oblej polewą upieczone Donuts i oprósz dodatkami – pokruszone orzechy czy chipsy kokosowe lub popcorn!

Kalorie podałam na 1 sztukę z polewą!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj