fbpx

CZYM POSŁODZIĆ? Przegląd substancji słodzących. Cukier? Erytrol? Fruktoza?

Ccukier? Ksylitol? Erytrytol? Miód? Stevia? Aspartam? Acesulfam? Fruktoza? Inny sztuczny słodzik w tabletkach?

Co sprawdzi się najlepiej gdy przyjdzie chęć na słodkie? Krótki przegląd i moi faworyci

1. ERYTROL

Mój osobisty faworyt. Zdrowy zamiennik sacharozy (cukru). Naturalnie występuje w niektórych owocach, warzywach, glonach, nie jest wiec substancją sztuczną. Nie wykazuje toksycznego działania, nie ulega trawieniu (jest wydalany z moczem) i nie odkłada się w organizmie. Otrzymywany z fermentacji glukozy ma  kaloryczność bliską zeru i zerowy indeks glikemiczny, nie podnosi nam wiec poziomu cukru ani insuliny w krwiobiegu przez co wydaje się być świetny dla cukrzyków czy IO. Z wyglądu identyczny jak cukier, odrobine mniej słodszy i trochę droższy (choć tańszy niż jego kolega ksylitol). Smak dosyć neutralny w przeciwieństwie do stevi. Ma także właściwości antybakteryjne. Wg WHO w żaden sposób nie zagraża zdrowiu choć zaliczany jest do produktów High FodMap, przez co nie jest zalecany dla osób z SIBO czy IBS oraz uporczywymi wzdęciami. W nadmiarze może prowadzić do zaburzenia systemu odczuwania głodu i sytości

2. KSYLITOL

Również naturalny, uzyskiwany z kory brzozy i kukurydzy. 100g ma ok 163kcal wiec wypada dużo lepiej niż cukier (387kcal) ale gorzej niż erytrol. Mniej gwałtownie wiec podniesie nam cukier w krwiobiegu jednak wywoła to już niewielki (w zależności od zjedzonej ilości) wyrzut insuliny. Droższy od erytrolu, tak jak on ma właściwości bakteriobójcze. Spora wada – w większych ilościach u niektórych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego i wywołać biegunki oraz wzdęcia.

3. FRUKTOZA

Naturalny cukier z owoców i miodu. Ma niższy indeks glikemiczny niż cukier mimo ze jest słodsza, przyjęło się wiec błędnie, że to dobry wybór dla cukrzyków. 100% zjedzonej fruktozy trafia początkowo do wątroby gdzie jest zamieniana na glikogen i tłuszcze a produkt uboczny to kwas moczowy. Obciąża więc wątrobę, sprzyja jej stłuszczeniu, podwyższa ryzyko miażdżycy i udaru, dny moczanowej, nadciśnienia. Nie jest to wiec zdrowa alternatywa dla cukru.

4. ASPARTAM, ACESULFAM itp

Aspartam to sztuczny środek słodzący. Kaloryczność bliska zeru wiec nie podnosi cukru ani insuliny. Metabolizujemy go, rozkładamy do fenyloalaniny oraz kwasu asparaginowego i metanolu. Badania naukowe nie są zgodne jednak wniosku wielu z nich wskazują na rakotwórcze działanie słodzika. Objawy przedawkowania – bóle głowy, nudności, bezsenność, problemy z widzeniem, nadwaga, wysypki, depresja, problemy z pamięcią i inne. Czy warto wiec ryzykować??

5. CUKIER

Sacharoza, substancja naturalna rozkładana do glukozy i fruktozy. Uzyskujemy z niego energię. Moje stanowisko? W małej ilości dla osób zdrowych (zwłaszcza dla tych aktywnych) nie widzę przeciwwskazań. Kwestia tylko ile to „mała” ilość. Jeżeli zdrowo się odżywiasz, zwracasz uwagę na skład produktów, unikasz tam dodatku cukru i konserwantów, zjedzenie czasem ciasta z cukrem, zdrowego produktu z niewielkim jego dodatkiem czy nawet kawa z 1 łyżeczką nie zaszkodzi! Jeżeli jednak nie czytasz składu swoich zakupów spożywczych, jesz żywność przetworzoną, możesz być pewny ze nawet nie dosładzając przesadzasz z jego ilością, bowiem cukier jest wszędzie. A czemu nadmiar szkodzi? Powoduje szybki i gwałtowny skok cukru we krwi oraz wyrzut oraz insuliny. Nadmiar cukru jest dosłownie toksyczny dla tkanek. Powoduje cukrzyce, Insulinooporność, otyłość (nadmiar zamienia się w tłuszcz), powoduje powstanie wolnych rodników, powoduje glikacje białek, a produkty zaawansowanej glikacji (AGE) przyczyniają się do mutacji DNA oraz stanu zapalnego.

6. MIÓD

Abstrahując od walorów zdrowotnych dobrych miodów (a mają ich nie mało), miód to przede wszystkim glukoza, fruktoza i sacharoza wiec nadmiar podziała tak jak opisany wyżej cukier i fruktoza.

7. SYROP KLONOWY

Tak jak miód wykazuje działanie prozdrowotne, ale to w ok 70% sacharoza(cukier) i ma wysoki indeks – nie przesadzaj wiec z jego ilością

PODSUMOWUJĄC

Dla zdrowej osoby, która unika przetworzonej żywności, mała ilość cukru czy cukru kokosowego będzie okej. Biorąc pod uwagę jednak ze dieta większości Polaków to bomba cukrów prostych oraz przetworzonej żywności, ja jestem za podmianką cukru na erytrol, który w podsumowaniu wypada najkorzystniej i stosowanie go w umiarkowanych ilościach. Nie zamieniajcie cukru na miód – wiele to nie zmieni. I nie zamieniajcie cukru na sztuczne słodziki czy syrop glukozowo-fruktozowy bo to tak jakby zamiast muchomora zjeść arszenik ‍♀️
Myślę, że gdyby nagle cukru zabrakło na świecie, a erytrol miał jego cenę, mogłabym stracić pracę

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj