fbpx

CZEKOLADOWE BROWNI Z KREMEM KOKOSOWYM

Składniki

CIASTO

  • 2-2,5 tabliczki czekolady (gorzka lub mleczka bez cukru)
  • 200g masła klarowanego
  • 60g miodu
  • 60g mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

KREM

  • puszka mleczka kokosowego (śmietanki) min 80% kokosa
  • chia
  • laska wanilii
  • erytrol/ksylitol

DOWOLNE DODATKI – owoce, bakalie, orzechy, czekoladki

W mojej wersji dodatki do ciasta nie do końca były fit 😛 Jednak jako, że ciasto było w ramach urodzin, czuję się usprawiedliwiona! 🙂

Ja użyłam czekolady mlecznej słodzonej stevią, możecie użyć gorzkiej. Czekoladę połamałam i rozpuściłam w rondelku z masłem i miodem.  Chwilkę przestudziłam. Żółtka utarłam z mąką kokosową, białka ubiłam osobno ze szczyptą soli na pianę. Czekoladę wlałam do utartych żółtek, po wymieszaniu dodałam ubite białka. Masę przekładamy do odpowiedniej formy nasmarowanej masłem/olejem kokosowym (u mnie mała tortownica), można udekorować owocami. Całość do pieca, 25-30 min 180 stopni.

Krem – schodzony krem kokosowy (mleczko kokosowe puszka o stałej konsystencji po odlaniu warstwy wody), min 1 dzień w lodówce miksujemy z dodatkiem ziaren z laski wanilii, od 3 łyżki erytrolu, łyżka chia. Krem idzie do lodówki.

Upieczone ciasto studzimy (jeżeli wyłożycie krem na gorące ciasto, kokos się roztopi). Na górę wykładamy krem kokosowy i dekorujemy browni 🙂 Wersja fit – użyjcie owoców, mięty, startej gorzkiej czekolady. Wersja trochę mniej fit – jak na załączonym obrazku 😛

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj