fbpx
  • Post Slideshow Image

CHLEBEK GRYCZANY BEZGLUTENOWY

  • Post Slideshow Image
  • 60
  • 11
  • kcal 1388
  • Węglowodany g
  • Białka g
  • Tłuszcze g

Składniki

  • KASZA GRYCZANA NIEPALONA 400G (MALY CHLEBEK)
  • 2 LYZECZKI SOLI HIMALAJSKIEJ
  • WODA

Kasze opłucz na sitku, przełóż do miski i zalej wodą ok 2 cm ponad jej poziom, odstaw na noc do wchłonięcia wody. Rano przemieszaj klejącą się już kaszę i uzupełnij wodę tak, aby znów zakryła całą kaszę. Odstaw na cały dzień. Wieczorem jeżeli kasza nie wchłonęła całej wody, odlej jej nadmiar. Kaszę zblenduj lub potraktuj rozdrabiaczem (nie musi być mega dokładnie), dodaj sól. Masę przełóż d małej keksówki z papierem do pieczenia spryskanym olejem i odstaw na noc do chłodnego piekarnika. Rano piecz chlebek ok 50-55 min w 200stopniach 🙂 Wychodzi ok 11 kromek! Oczywiście można zrobić większe proporcje!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj