fbpx
  • Post Slideshow Image

CHAŁKA BEZGLUTENU BEZ LAKTOZY

  • Post Slideshow Image

Składniki

Składniki:

  • 270g mąki ryżowej + łyżeczka do zaczynu
  • 140g mąki ziemniaczanej
  • 18g drożdży świeżych w kostc lub instant
  • 20 + 20g miodu
  • 120g erytrol
  • 4 jajka
  • 65g masła klarowanego
  • 320g lekko ciepłego mleka bez laktozy (270 do masy, 50 do zaczynu)

To zdecydowanie jeden z moich najlepszych przepisów. Dopracowywałam go wiele razy, jako, że początkowo każda próba kończyła się zakalcem. No i w końcu udało się i weszła do stałego menu w mojej kawiarni Bez Przesady Wrocław. Zacznę od kilku ważnych wskazówek dotyczących pracy z drożdżami…

Używamy tylko misek plastikowych lub ceramicznych (nie metalowych). Używamy produktów o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanych, letnich (jaja nie powinny być prosto z lodówki). Zaczyn ma trochę urosnąć i mają się wytworzyć bąbelki. Zbyt wysoka temp zaczynu zabija drożdże, zbyt niska – nie rosną. Gdy zaczyn osiągnie za wysoką temperaturę z chałki macie zakalec gotowy.

  1. ZACZYN – 50g mleka podgrzej lekko do temp ok 37 stopni (za gorące mleko zabija drożdże). Najlepiej zmierz termometrem temp, mleko ma być letnie, ani zimne ani gorące.
  2. Do plastikowej lub ceramicznej miski pokrusz drożdże, dodaj 20g miodu (alternetywa – łyżeczka cukru zamiast miodu…) 50 ml lekko ciepłego mleka i łyżeczkę mąki ryżowej. Wymieszaj całość rózgą do jednolitej konsystencji.
  3. Przykryj miskę z zaczynem bawełnianą ściereczką i wstaw w ciepłe miejsce – do piekarnika nastawionego na 50 stopni (nie więcej) z otworzonymi drzwiczki lub połóż obok ciepłego urządzenia (w kawiarni miskę wstawialiśmy pomiędzy dwie rozgrzane gofrownice). Zaczyn potrzebuje ok 10-20 min żeby urosnąć.
  4. UWAGA! Nie przegrzej zaczynu! Jeśli będziesz za długo go trzymać lub temp będzie za wysoka zepsujesz zaczyn (mleko wyraźnie i mocno oddzieli się od drożdży), wówczas musisz zrobić go od nowa!
  5. W osobnej misce wymieszaj przesiane mąki, dodaj puder erytrol, sól, wymieszaj.
  6. W czasie gdy zaczyn pracuje, roztop i przestudź lekko masło żeby nie było bardzo gorące.
  7. Podgrzej resztę 270ml mleka – ponownie ma być letnie (możesz mleko rozpuścić z masłem).
  8. Do przesianych mąk także w plastikowej misce dodaj masło, mleko, jaja, zaczyn z drożdży i pozostałe 20g miodu – wymieszaj rózgą tak żeby nie było grudek. Ciasto będzie dość płynne.
  9. Małą blaszkę ok 20/10cm wyłóż papierem do pieczenia, spryskaj olejem, wlej masę. 

Chałkę wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez ok 50 min. Po ok 20-25min powinna zacząć już ładnie rosnąć. Sprawdź patyczkiem czy jest dopieczona pod koniec 😉

Po upływie czasu wyłącz piekarnik i potrzymaj jeszcze chwilę chałkę w otwartym piecu.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj