fbpx

BUDYŃ Z DYNI

  • 20
  • 1
  • kcal 295
  • Węglowodany 68g
  • Białka 2g
  • Tłuszcze 2g

Składniki

  • ok 330g dyni (najlepiej hokkaido)
  • ok 280ml mleka roślinnego
  • łyżka erytrolu
  • 23g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
  • do podania: pestki dyni, figa

Dynię pokrój w kostkę (usuń wcześniej gniazdo nasienne, obierz skórkę), wrzuć do niewielkiego garnka, zalej  ok 220ml mleka, dodaj erytrol i przyprawy i gotuj pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż dynia zmięknie (ok 20 min). Pozostałą część mleka wlej do kubka, dodaj mąkę i wymieszaj. Gdy dynia będzie miękka zdejmij garnek z ognia i zblenduj ją z mlekiem. Postaw ponownie nasz gram na kuchence, dodaj mleko z mąką i chwilkę mieszaj. Nasz budyń momentalnie zgęstnieje.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj