fbpx
  • Post Slideshow Image

BEZY – NISKOKALORYCZNA PRZEKĄSKA

  • Post Slideshow Image
  • 130
  • 6
  • kcal 70
  • Węglowodany 5g
  • Białka 11g
  • Tłuszcze 0g

Składniki

  • 3/4 BIAŁKA JAJ
  • ERYTROL/KSYLITOL
  • ŁYŻECZKA OCTU JABŁKOWEGO
  • ŁYŻECZKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ

Beza kojarzy nam się z czymś mega słodkim, niezdrowym, pysznym – jednym słowem kategoria „słodycze” 😛 Tak na prawdę, beza to białka jaj + cukier. Białka są ok, cukier nie 🙂 No a co jakby ten cukier zastąpić czymś innym? 🙂 Mamy super fit beze! 😀 Tak na prawdę najładniejsza beza wychodzi na cukrze. Na erytrolu i ksylitolu nie wychodzi aż taka piękna, nie mniej jednak takie mini bezy to świetna alternatywa ale słodyczy, pyszna niskokaloryczna przekąska, a dodatkowo świetny substytut izolatu mlecznego po treningu! Jedna moja mini bezka ma ok 10 kcal 😉

Na 6 sztuk ubiłam na sztywno 3 białka. Ubijamy powoli zwiększając obroty miksera. Pod koniec dodajemy erytrol lub ksylitol – ilość zależy od tego, jaką słodycz chcecie uzyskać. U mnie były ok 3 łyżki erytrolu (podobno na ksylitolu wychodzą lepiej) Ważna rzecz! Słodzik warto rozdrobnić w moździerzu lub rozdrabniaczem! Wówczas bezy nie opadną. Druga sprawa – słodzik dodajemy do miksujących się białek powoli! Łyżeczka po łyżeczce! Gdy białka są już mega sztywne dodajemy łyżeczkę octu oraz łyżeczkę mąki (warto wcześniej ją przesiać). Masę wykładamy na folię spryskaną olejem w odpowiedni kształt i wsadzamy bezki do nagrzanego wcześniej na 150stopni piekarnika , po czym od razu zmniejszamy temperaturę do 120. Czas pieczenia – 1,5h. Bezy po upieczeniu należy odstawić na min 2h w suche miejsce, warto na całą noc 🙂 Po wyciągnięciu będą wilgotne, należy dać im trochę czasu na „dojście do siebie” 😉

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj