BEZA Z KOKOSOWYM KREMEM I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • erytrol lub ksylitol ok 5 łyżek
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • puszka tłustego, schłodzonego mleczka kokosowego (kremu o stałej konsystencji)
  • 3 żółtka jaj
  • erytrol/ksylitol
  • laska wanilii
  • opcjonalnie żelatyna

Polewa:

  • Gorzka czekolada
  • erytrol
  • porzeczki czarne
  • owoce i mięta do dekoracji

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

 Beza bez cukru, z erytrolem lub ksylitolem to tak na prawdę mega nisko kaloryczny deser!! W tym przepisie kaloryczność podnoszą trochę dodatki, ale deser i tak jest całkiem fit, nie ma ani mąk, glutenu, nabiału, cukru no i praktycznie zero węglowodanów! 😀 Super opcja dla osób z IO 😉 Jedyny minus – beza piecze się ok 1,5h 😉 Z tego przepisu wychodzi mniejsza beza, wielkość małej tortownicy.

Ubij białka. W trakcie dodaj szczyptę soli. Najlepiej stopniowo zwiększaj w miarę ubijania obroty miksera. Po ubiciu nie wyłączają miksera dodawaj powoli, łyżka po łyżce rozdrobniony erytrol lub ksylitol (powoli!) i 2 łyżeczki octu. Na koniec wyłącz mikser, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj całość łyżką. Piekarnik nagrzej wcześniej do 150 stopni. Na folię posmarowaną olejem wyłóż masę bezową – utwórz 2 koła i podobnej wysokości – spód i góra. Można wspomóc się małą tortownicą. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i wkładamy masę na 1,5h (nie otwieramy pieca!). Po tym czasie wyciągamy bezę i odstawiamy na min 2h do całkowitego wyschnięcia! po wyciągnięciu będzie wilgotna i nie chrupiąca 🙂

Krem –  rozrabiamy krem kokosowy w mikserze, używamy takiego dobrze schłodzonego wcześniej w lodówce, min 80% zawartości kokosa, dodajemy żółtka ubite z erytrolem/ksylitolem na kogel mogel, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zdecydowanie za rzadka można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce wody. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Polewa – rozpuszczamy w garnuszku gorzką czekoladę z erytrolem/ksylitolem, sokiem z cytryny i porzeczkami. Na końcu blendujemy na gładką masę, odstawiamy do stygnięcia.

Na spód bezy wykładamy schłodzony krem, przykrywamy górą i polewamy czekoladową polewą 🙂 Dekoracja – owoce i mięta! Ciacho do lodówki na ok 1h i gotowe!!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami