• Post Slideshow Image

BANOFFEE PIE

  • Post Slideshow Image

Składniki

SKŁADNIKI

  1. orzechy migdały, nerkowce, laskowe (mieszanka) 2 szklanki
  2. słonecznik 2 łyżki
  3. daktyle 350 gram
  4. olej kokosowy 1 łyżka
  5. 2 duże banany
  6. gorzka czekolada 25 gram
  7. kakao 2 łyżki
  8. masło orzechowe 2 łyżki
  9. mleko kokosowe 1 duża puszka (schłodzone przez godzinę w zamrażalniku), koniecznie o dużej zawartości tłuszczu, aby móc ubić z niego śmietankę
  10. 1 łyżka soku z cytryny
  11. erytrol, Ksylitol lub inne słodziwo 2- 3 łyżki
  12. Dekoracja: płatki migdałów, gorzka czekolada 2 kostki, kakao 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Zanim zaczniesz przygotowywać spód do ciasta włóż do zamrażalnika mleko kokosowe na około godzinę. Namocz daktyle w ciepłej wodzie.

1.Spód

Orzechy i słonecznik zmiksuj blenderem na mąkę, dodaj pół szklanki  namoczonych daktyli, z odrobiną wody w której się moczyły, następnie łyżkę oleju kokosowego, kakao. Całość dokładnie zblendować, masa ma być stała i lepka. Wykładamy na spód formy o średnicy 22cm, wykładamy również boki. Do środka wkładamy pokrojone na plastry banany.

2. Masa karmelowa

Zblendować na gładką masę pozostałe daktyle, podlewać odrobinę wodą z daktyli dla łatwiejszego zblendowania, dodać dwie łyżki masła orzechowego. Tak przygotowaną masę wykładamy na banany.

3 Śmietanka kokosowa

Ubić mleko kokosowe mikserem (tylko tą część stałą z mleka), dodać 3 łyżki erytrolu lub innego słodzika, cytrynę, oraz startą gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę kokosową wykładamy na wierzch ciasta.

Dekoracja: Uprażyć płatki migdałów na patelni, posypać kakao, i wyłożyć pokruszoną gorzką czekoladę na środek. Zanim skosztujesz trzymaj w lodówce przez 2 godziny ! 🙂

Przepis i wykonanie Oli <3 

 

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj