• Post Slideshow Image

BABKA WIELKANOCNA BEZGLUTENOWA Z LUKREM

  • Post Slideshow Image

Składniki

 

  • 180g MASŁA KLAROWANEGO
  • 200G KSYLITOLU
  • 4 JAJKA
  • SOK Z 1 DUŻEJ CYTRYNY
  • SKÓRKA Z 2 CYTRYN I POŁOWY POMARAŃCZY160G MĄKI JAGLANEJ
  • 170G MĄKI RYŻOWEJ
  • 75 G MĄKI  ZIEMNIACZANEJ
  • ŚMIETANKA KOKOSOWA TWARDA 100 G
  • 1 ŁYŻECZKA SODY

LUKIER:

  • Jedno białko
  • Sok z połowy cytryny
  • 180 g  pudru ksylitolu

Masło utrzyj za pomocą miksera z ksylitolem. Ciągle miksując dodaj jajka, sok z cytryny i skórki z owoców.  Dalej dodaj mąki z sodą oraz śmietankę kokosową. Formę na babkę smarujemy masłem klarowanym i obsypujemy obficie mąką jaglaną.

Pieczemy w 180 OC z termoobiegiem góra dół przez  40 min!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj