fbpx

WEGAŃSKIE GOFRY W TAPIOKI Z BITĄ KOKOSOWĄ

  • 15
  • 1
  • kcal 610
  • Węglowodany 116g
  • Białka 9g
  • Tłuszcze 17g

Składniki

Składniki na 1 sztukę:

  • 85g mąki ryżowej
  • 20g mąki z tapioki
  • 5g/łyżeczak chia
  • 5g łyżeczka inuliny lub babki jajowatej
  • 85ml mleka roślinnego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15ml syropu klonowego (opcjonalnie erytrol)
  • 15g olej kokosowy
  • +owoce do podania

Bita śmietana kokosowa:

  • mleko kokosowe płynne tłuste typu real thai
  • guma ksantanowa mini szczypta
  • aromat na nadania słodkości opcjonalnie
  • +syfon i naboje do niego

Gofry wychodzą świetnie aczkolwiek pamiętajcie, że to mała bomba węglowodanowa. Fajnie przez to sprawdzą się chociażby przed treningiem czy w intensywny dzień.

Chia zalewacie odrobiną wrzątku (2-3 łyżki) i odstawiacie na 5 min aby napęczniały. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dodaj „jajo” z nasion chia i masa na gofry gotowa! Jeżeli jest za rzadka odstaw ją na 5-10 min – mocno jeszcze zgęstnieje. I pamiętajcie, że proporcję podaje tylko na 1 sztukę! Poniżej przepis na idealną bitą z mleka kokosowego, a jeżeli nie macie syfonu może jogurt kokosowy i owoce?

BITA ŚMIETANA KOKOSOWA

Sprawa jest banalnie prosta, ale wymaga posiadania 3 rzeczy, których prawdopodobnie nie masz, mianowicie syfonu, naboi do niego i gumy ksantanowej, Jeżeli jednak jesteś w ich posiadaniu jesteś w stanie zrobić piękną, sztywną, dosyć długo trzymającą się na serwowanym daniu bitą kokosową.

Wlej mleko kokosowe Aroy lub Real Thai tłuste 1/2 do 2/3 objętości syfonu. Dorzuć gumy ksantanowej malutką szczyptę (ja odmierzam proszek na końcóweczkę noża), opcjonalnie dodaj odrobinę aromatu waniliowego by nadać słodyczy i zakręć syfon. Wbij nabój i potrząsaj syfonem przed ok 2 min. Dalej syfon wędruje na 2 godziny do lodówki i gotowe!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj