PROBLEMY Z TARCZYCĄ ORAZ HASHIMOTO część II DIETOTERAPIA, MODELE ŻYWIENIOWE, AIP

Z poprzedniej części artykułu wiemy, że ok 90% przypadków niedoczynności tarczycy spowodowana jest chorobą autoimmunologiczną Hashimoto. Nie sposób więc analizować założeń dietoterapii przy niedoczynności nie uwzględniając zaleceń dietetycznych przy Hashimoto. Ta część wpisu ma więc na celu przybliżenie założeń dietoterapii dla osób borykających się z chorobami autoagresywnymi (w tym Hashimoto), niedoczynnością tarczycy  oraz charakterystykę popularnych modeli żywieniowych stosowanych w tych zaburzeniach.

Niestety, ale nie ma diety idealnej dla każdego. Po pierwsze każdy z nas jest inny, unikalny, po drugie choroby autoimmunologiczne mają zbyt złożony charakter by ułożyć „szablon” dietetyczny uniwersalny dla każdego. Istnieją jednak zalecenia, będące wspólnym trzonem diety dla osób z autoagresją. Trzon ten można rozwijać posuwając się dalej i dalej. Jedni już po odstawieniu przetworzonej żywności oraz cukru odczują ogromną poprawę stanu zdrowia. Inni będą musieli iść dalej i wykluczyć z diety gluten, produkty mleczne oraz jaja. Niestety – dla niektórych i to może być za mało. Być może poprawę odczujesz dopiero po wyeliminowaniu tego co wyżej plus warzyw strączkowych, orzechów oraz wybierając jedynie organiczne warzywa, owoce i mięsa, włączając suplementację, pracując nad swoją psychiką, detoksem oraz eliminując toksyny. Wszystko kwestia tego, jaki jest rzeczywiście Twój stan zdrowia, jaka jest rzeczywista przyczyna choroby oraz jak bardzo jesteś zdeterminowany w walce z autoagresją. Jeżeli któryś z etapów zmian cię przerasta, zostań na tym, przy którym czujesz się swobodnie. Musisz jednak liczyć się z tym, że może być to niewystarczająco by wprowadzić chorobę w stan remisji. Aby skomponować dietę przydadzą się wyniki badań krwi zinterpretowane szczegółowo przez specjalistę, informacja po jakich produktach czujesz się źle, analiza objawów oraz stanu zdrowia oraz wyniki nietolerancji i alergii pokarmowych – te ostatnie mogą okazać się bardzo przydatne. Kluczową sprawą wg mnie zawsze jednak będzie znalezienie przyczyny choroby. Jeżeli bowiem odpowiedzią na bunt Twojego układu odpornościowego (co skutkuje zapaleniem i niedoczynnością tarczycy) jest np. przewlekły stres spowodowany życiem w toksycznym związku, na nic może zdać się najzdrowsza dieta bez glutenu.

Celem zmian w sposobie żywienia przy chorobie autoimmunologicznej jest wywołanie remisji przewlekłego stanu zapalnego poprzez eliminację produktów żywnościowych, które stan ten mogą potęgować, oraz skupienie się na produktach działających przeciwzapalnie. Dzięki temu pacjenci z większą skutecznością będą mogli powstrzymać rozwój reakcji autoimmunologicznej. Prozapalnie – z pewnością są to produkty takie jak cukier czy tłuszcze TRANS. Dalej zaczynają się schody bowiem jedni mogą dobrze tolerować np. orzechy, inni – o czym nawet nie wiedzą – mogą mieć na nie alergie pokarmową więc spożycie ich będzie niepotrzebnie i dodatkowo drażnić i tak źle już pracujący układ immunologiczny oraz promować stan zapalny. Jaki sens więc będzie miało wykluczenie z diety nabiału, skoro jesteś tym pechowcem, który problem ma z orzechami? Niestety, ale alergie pokarmowe IgG zależne nie tylko potęgują stan zapalny ale też nie dają natychmiastowych, specyficznych objawów więc najczęściej nie jesteśmy w stanie sami stwierdzić, które produkty nam szkodzą. Dlatego też największą skuteczność w walce z chorobami przebiegającymi z autoagresją mają diety eliminujące najbardziej problematyczne pokarmy dla większości społeczeństwa tj. jaja, gluten, nabiał czy orzechy. Skąd wiemy, że to właśnie te składniki diety stanowią problem dla sporej grupy społeczeństwa? Badania naukowe swoją drogą, ale przede wszystkim praktyka dietetyka. W swoim gabinecie widział już setki wyników badań alergii pokarmowych, swego czasu sama je wykonywałam. Rzadkością był pacjent, który nie miał alergii na pszenicę, białka mleka krowiego lub jaja. Często zdarzała się też alergia na niektóre orzechy. Nie jest więc przypadkiem, że najefektywniejsze modele żywienia zalecane dla osób z autoagresją opierają się na eliminowaniu tych grup produktów. Czy oznacza to więc, że jaja są nie zdrowe? Nie.  Oznacza to jedynie, że możesz być w grupie osób, których układ odpornościowy ich nie toleruje.

ZACZNIJ OD PODSTAW:

Pierwszy krok do przejęcia kontroli nad własnym zdrowiem to zawsze wyznaczenie sobie celu:)

  1. Brak przetworzonej żywności (długa lista składników, syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian sodu itd),
  2. Brak cukru w nienaturalnej formie
  3. Brak kwasów tłuszczowych TRANS
  4. Żywność bogata w witaminy i minerały, urozmaicona
  5. Brak alkoholu

IDĘ DALEJ…

  1. Eliminujemy gluten
  2. Eliminujemy produkty mleczne (problematyczna jest i laktoza i kazeina)
  3. Eliminujemy warzywa strączkowe (duża zawartość goitrogenów, fitoestrogenów)
  4. Eliminujemy margaryny oraz rafinowane oleje roślinne: słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany
  5. Wykluczamy jaja
  6. Wykluczamy jedzenie pryskane Roundupem – kukurydzę, soję, rzepak
  7. Wykluczamy orzechy i nasiona rośliny psiankowe: bakłażan, papryka, pomidor, ziemniak
  8. Wykluczamy produkty krzyżujące się z glutenem: żyto, jęczmień, orkisz, owies, kukurydza, proso, kawa
  9. Eliminujemy pseudozboża – ryż, gryka, kasza jaglana, amarantus

CO MOGĘ JEŚĆ?

  1. Wysokiej jakości produkty mięsne (w tym podroby), najlepiej organiczne – wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna
  2. Wysokiej jakości ryby dzikie – dorsz, halibut, pstrąg, sardynki, szprotki
  3. Owoce morza
  4. Mleko kokosowe
  5. Warzywa (idealnie organiczne) kiszonki, szparagi, karczoch, jarmuż, sałata, grzyby, buraki, kapusta, brokuł, kalafior, marchew, seler, ogórki, oliwki, cebula, szpinak, dynia, bataty, cukinia, rzepa
  6. Owoce (idealnie organiczne) jabłka, kiwi, banany, cytryny, limonki, mango, melony, awokado, gruszki, morele, jeżyny, borówki, wiśnie, kokos, figi, żurawina, grejpfruty, winogrona, pomarańcze, brzoskwinia, maliny, truskawki, mandarynki
  7. Zdrowe tłuszcze – awokado, olej z awokado, kokosowy, z wiesiołka, z czarnuszki, masło klarowane, olej kokosowy
  8. Przyprawy (poza chili)
  9. Mąka kokosowa, kasztanowa, z topinamburu, arrarutowa
  10. Okazjonalnie erytrol, miód, wiórki i chipsy kokosowe, suszone owoce

Wydaje się to trudne do przejścia? Nie zaszkodzi ci spróbować! Może okaże się, że wcale aż tak dużo nie poświęcasz, a w zamian otrzymasz niesamowitą nagrodę w postaci poprawy samopoczucia oraz wyników zdrowotnych I najważniejsze – nie zmieniaj na chwilę diety. Zmień Styl Życia na zawsze! I pamiętaj o najważniejszym – skup się na źródle choroby, a nie na tłumieniu jej objawów.

POPOLARNE MODELE ŻYWIENIA ZALECANE PRZY AUTOAGRESJI

I. DIETA NIEPRZETWORZONA, BEZGLUTENOWA, BEZMLECZNA, BEZ CUKRU

Najmniej restrykcyjna, a i tak wiele zmienia! Zlecana do stosowania do końca życia. Eliminujemy pszenice, żyto, jęczmień, owies, jednak dozwolona jest kasza jaglana, kasza gryczana, komosa ryżowa, ryż, amarantus. Eliminuje produkty mleczne jednak dopuszcza mleka roślinne, jogurty kokosowe. Chleb pszenny można więc zamienić na coraz bardziej dostępny chleb bezglutenowy, a jogurt naturalny na jogurt kokosowy (do nabycia w Lidlu czy Carefour). Chleb bezglutenowy z niekończącą się listą składników jednak odpada. Obok glutenu i nabiałów wśród społeczeństwa równie powszechna jest nietolerancja na jaja – idąc krok dalej można też pokusić się o wykluczenie z diety na jakiś czas jaj lub ograniczenie ich spożycia.

II. DIETA PALEO

Założenie – mamy odżywać się produktami którymi prawdopodobnie odżywiał się człowiek w paleolicie bowiem do takiego pokarmu mamy zaadaptowany układ trawienny. Dieta oparta na:

  • warzywach
  • owocach
  • orzechach
  • grzybach
  • jajach
  • mięsie
  • rybach
  • owocach morza

Eliminuje więc żywność przetworzoną, gluten, zboża bezglutenowe, nabiały, strączki, jednak jest obfita w jaja oraz orzechy, które dla wielu mogą być problematyczne.

III. DIETA SAMURAJA

Rozszerzenie Paleo o bezglutenowe zboża (ryż, komosa, gryka, kasza jaglana, amarantus) dzięki czemu jest bardziej obfita w węglowodany złożone i bardziej przystosowana dla prowadzących aktywny styl życia.

IV. DIETA AIP – PROTOKÓŁ AUTOIMMUNOLOGICZNY

Dieta skierowana dla osób z autoagresją. Zalecana do stosowania przez 2-3 miesiące po czym rozszerza się gamę produktów żywnościowych. Jest jednak dietą restrykcyjną, odpowiednią dla osób o silnej woli, zdeterminowanych, ze zdrową i silna psychiką oraz zaawansowanych w zdrowym odżywianiu.

Oparta jest na diecie PALEO z usunięciem z niej:

  • jaj
  • orzechów
  • kakao
  • nasion
  • roślin psiankowych (pomidor, papryka, ziemniak, bakłażan)
  • kawy
  • produkty krzyżujące się z glutenem (ziemniaki, czekolada, kukurydza, tapioka i inne)

V. DIETA FOODMAP

Dieta o niskiej zawartości fermentujących węglowodanów wykorzystywana w łagodzeniu dolegliwości zespołu jelita drażliwego. Zalecana do stosowania przez 3-4 miesiące, przy czym po 6-8 tygodniach stosowania stopniowo na powrót wprowadza się produkty zawierające więcej FODMAP i obserwuje się reakcję organizmu.

Co eliminujemy?

  • żyto, jęczmień, pszenica
  • strączki
  • warzywa: czosnek, cebula, kalafior, kapusta, brokuł, burak, por, brukselka, szparagi, bataty
  • owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie, arbuzy, melon, mango, suszone owoce, soki owocowe
  • mleko i produkty mleczne
  • grzyby
  • miód i większość słodzików
  • mąki
  • nerkowce, migdały, pistacje

DIETA TO NIE WSZYSTKO

Jedyną skuteczną metodą walki z autoagresją oraz Hashimoto wydaje się być podejście holistyczne. Sama dieta  to jedynie jeden z elementów. Czym jeszcze powinni zainteresować się chorzy?

  1. Ogranicz Stres i Odpocznij
  2. Wyeliminuj infekcję
  3. Zrób porządek ze swoimi jelitami, wątrobą oraz nadnerczami
  4. Popraw swoje trawienie
  5. Wyreguluj poziom cukru we krwi
  6. Zbadaj alergie i nietolerancje pokarmowe
  7. Ogranicz ekspozycje na toksyny
  8. Wyrównaj niedobory pokarmowe, zastanów się nad włączeniem suplementacji

PODSUMOWUJĄC – możesz być osobą która z Hashimoto będzie objadać się jajkami i strączkami i wejdzie w stan remisji. Możesz jednak należeć do grupy osób, które będą musiały zajść dużo dalej by osiągnąć stan remisji. Niezwykle istotną rzeczą przy autoimmunologi jest wybieranie produktów jak najmniej przetworzonych! W tym mięso i jaja z wolnego wybiegu, produkty organiczne, eko i bio, sprawdzanie składu produktów! Takie podejście do diety dla wielu wydaje się być przesadą, jednak pamiętaj, że Twój organizm, a dokładnie układ odpornościowy zbuntował się przeciw ciału właśnie m.in. przez żywność przetworzoną, dodatki do żywności, substancje antyodżywcze. Gdy wyeliminujesz je z jadłospisu Twój stan zdrowia na pewno się poprawi. Efektywność układu odpornościowego jest w 80% uzależnione od układu trawiennego.

Osoby pragnące pogłębić temat odsyłam do lektury:

Wentz Izabela „Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie.” ,

Amy Myers „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Samodzielna profilaktyka i leczenie.”

Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak „Rozszyfruj swoją krew”

Trackback z twojej strony.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj