O MNIE I O BLOGU

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk w poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk, szkoleniowiec, a także współwłaściciel kawiarnio-cukierni Bez Przesady Wrocław serwującej zdrowe, bezcukrowe oraz bezglutenowe dania i wypieki.

Specjalizuje się w leczeniu nie tylko nadwagi i otyłości, ale także innych chorób dietozależnych takich, jak: cukrzyca, insulinooporność, zespół metaboliczny, choroby autoimmunologiczne czy schorzenia tarczycy. Skończyłam szereg szkoleń dokształcających m.in.

  • Dietetyka kliniczna 1, 2 i 3 stopień (MedFod z ramienia mauricz.com)
  • Dietetyka sportowa i suplementacja 1-4 stopnień (Jakub Mauricz z mauricz.com)
  • Probiotyki i nietolerancja pokarmowe w praktyce (Vitaimmun z mauricz.com)
  • Optymalizacja żywienia i suplementacji w sportach sylwetkowych (Marek Fisher z mauricz.com)
  • Dietetyka Kliniczna (Iwona Wierzbicka, ajwendieta.pl)
  • Nowoczesne metody redukcji tkanki tłuszczowej (Tadeusz Sowiński)
  • Dieta Paleo w Teorii i praktyce ( Barbell Kitchen)
  • Nietolerancje i alergie pokarmowe (Cambridge Diagnostics)
  • Żywienie i suplementacja sportowców (Dietetyka Sportowa)
  • Konferencja Żywieniowa – Holistyczne Podejście do Diety i Człowieka

Jestem także wykładowcom wrocławskiej Akademii Mistrzostwa Sportowego, gdzie prowadzę szkolenia z zakresu Dietetyki poziom 1 i 2. Dodatkowo sama zdobyłam tam uprawnienia Trenera Personalnego.

Dobry dietetyk to nie taki, który żyje w przekonaniu, że wszystko już wiem, ale taki, który chce pogłębiać swoją wiedzę, nie zamyka umysłu, chłonie dietetyczne nowinki, chłodno i samodzielnie je weryfikuje, wyciąga wnioski, szkoli się, ma własne zdanie, a nie tylko bezkrytycznie powiela utarte już schematy postępowania. No i oczywiście taki, który czerpie przyjemność z pomagania ludziom nie tylko z dodatkowymi kilogramami, ale też z przeróżnymi schorzeniami.

Moja kuchnia? Myślę, że każdy odnajdzie tu coś dla siebie. Moja dieta jest praktycznie pozbawiona glutenu i nabiałów, bazuje na naturalnych produktach, wiele inspiracji czerpie z kuchni PALEO, ale przede wszystkim dbam o to, aby moje posiłki (jak i również moich podopiecznych) były jak najmniej przetworzone! To zasada nr 1 każdej zdrowej diety. Zdarza sie, że chodzę z pacjentami na kompromisy, ale  najczęściej stosuję podejście – „robimy po mojemu, albo wcale!”

Mam nadzieję, że ten blog będzie dla was nie tylko dawną kulinarnej inspiracji, ale także będzie was skłaniał do prowadzenia zdrowego stylu życia!

Pozdrawiam
Olga Lewandowska Dietetyk