O MNIE I O BLOGU

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk w poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk, szkoleniowiec, trener personalny.

Specjalizuje się w leczeniu nie tylko nadwagi i otyłości, ale także innych chorób dietozależnych takich, jak: cukrzyca, insulinooporność, zespół metaboliczny, choroby zapalne jelit, choroby autoimmunologiczne czy schorzenia tarczycy. Do moich szczególnych zainteresowań należy też problematyka alergii i nietolerancji pokarmowych oraz żywienie sportowców. Posiadam także uprawnienia do wykonywania immunodiagnostyki nietolerancji pokarmowych Cambridge Diagnostics oraz niezbędną praktykę w zlecaniu diet eliminacyjnych. Skończyłam szereg szkoleń dokształcających m.in.

  • Dietetyka kliniczna 1, 2 i 3 stopień (MedFod z ramienia mauricz.com)
  • Dietetyka sportowa i suplementacja 1-4 stopnień (Jakub Mauricz z mauricz.com)
  • Probiotyki i nietolerancja pokarmowe w praktyce (Vitaimmun z mauricz.com)
  • Optymalizacja żywienia i suplementacji w sportach sylwetkowych (Marek Fisher z mauricz.com)
  • Dietetyka Kliniczna (Iwona Wierzbicka, ajwendieta.pl)
  • Nowoczesne metody redukcji tkanki tłuszczowej (Tadeusz Sowiński)
  • Dieta Paleo w Teorii i praktyce ( Barbell Kitchen)
  • Nietolerancje i alergie pokarmowe (Cambridge Diagnostics)
  • Żywienie i suplementacja sportowców (Dietetyka Sportowa)
  • Konferencja Żywieniowa – Holistyczne Podejście do Diety i Człowieka

Jestem także wykładowcom wrocławskiej Akademii Mistrzostwa Sportowego, gdzie prowadzę szkolenia z zakresu Dietetyki poziom 1 i 2. Dodatkowo sama zdobyłam tam uprawnienia Trenera Personalnego.

Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego! Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego! Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!:D Kolejną moją namiętnością jest oczywiście aktywność fizyczna. Przede wszystkim crossfit, trening siłowy i funkcjonalny. Wszystko te filary tworzą jedną całość w której odnajduję się jak ryba w wodzie!

Żywienie człowieka i dietoterapia to ciężki orzech do zgryzienia… Nie jest to nauka ścisła, 2+2 nie zawsze równa się 4. To co dla jednego jest lekarstwem, dla drugiego często jest trucizną. Co chwile odkrywamy nowe fakty ze świata żywienia, zalewani jesteśmy dietetycznymi wiadomościami, z których jedna wyklucz drugą, pełno sprzeczności. Dlatego właśnie dobry dietetyk to nie taki, który żyje w przekonaniu, że wszystko już wiem, ale taki, który chce pogłębiać swoją wiedzę, nie zamyka umysłu, chłonie dietetyczne nowinki, chłodno i samodzielnie je weryfikuje, wyciąga wnioski, szkoli się, ma własne zdanie, a nie tylko bezkrytycznie powiela utarte już schematy postępowania. No i oczywiście taki, który czerpie przyjemność z pomagania ludziom nie tylko z dodatkowymi kilogramami, ale też z przeróżnymi schorzeniami.

Moja kuchnia? Myślę, że każdy odnajdzie tu coś dla siebie. Moja dieta jest praktycznie pozbawiona glutenu i nabiałów, bazuje na naturalnych produktach, wiele inspiracji czerpie z kuchni PALEO, raczej preferuję dietę wysokotłuszczową niż wysokowęglowodanową, ale przede wszystkim dbam o to, aby moje posiłki (jak i również moich podopiecznych) były jak najmniej przetworzone! To zasada nr 1 każdej zdrowej diety. Zdarza sie, że chodzę z pacjentami na kompromisy, ale  najczęściej stosuję podejście – „robimy po mojemu, albo wcale!”

Mam nadzieję, że ten blog będzie dla was nie tylko dawną kulinarnej inspiracji, ale także będzie was skłaniał do prowadzenia zdrowego stylu życia!

Pozdrawiam
Olga Lewandowska Dietetyk